Västerås

Stabil bostadsmarknad i Västerås

  • 8 juli 2024

Det senaste kvartalet på bostadsmarknaden i Västerås har visat en relativt stabil utveckling trots vissa nedgångar i priserna.


–Riksbankens besked förra veckan att det kan bli aktuellt med upp till tre räntesänkningar under hösten är såklart positiva nyheter för bostadsmarknaden. Om inga oförutsedda händelser sker den närmast tiden är vår bedömning att vi kommer att få se en ökad aktivitet och något stigande priser på marknaden efter sommaren, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise.

Den aktuella genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Västerås ligger nu på 23 557 kronor per kvadratmeter, med ett medelpris på 1 704 000 kronor. Under de senaste tre månaderna har totalt 442 bostadsrätter sålts, vilket motsvarar en prisnedgång på 0,4 procent.

Om vi ser till den långsiktiga utvecklingen under de senaste 12 månaderna, har priserna på bostadsrätter minskat något mer, med en nedgång på 0,7 procent och ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 23 860 kronor per kvadratmeter. Medelpriset för en bostadsrätt har varit 1 739 000 kronor, och totalt har 1 733 bostadsrätter sålts under denna period.

Villamarknaden i Västerås har upplevt en positiv utveckling under det senaste kvartalet. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset har stigit till 30 859 kronor per kvadratmeter vilket innebär en medelpris på 4 098 000 kronor. Under de senaste tre månaderna har 240 villor sålts, vilket representerar en prisökning på 3,6%.

Ser vi tillbaka på de senaste 12 månaderna, har priserna på villor stigit med 4,0 procent. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger då på 30 566 kronor per kvadratmeter och medelpriset på 4 063 000 kronor. Under dessa 12 månader har totalt 789 villor sålts.

Prisutveckling på bostadsrätter i Västerås avviker något från den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,4 respektive 1,4 procent på årsbasis över hela Sverige.

–Vi ser att marknaden för bostadsrätter i Västerås har visat motståndskraft trots de utmaningar som en avtagande ekonomisk tillväxt, högre inflation och stigande räntor skapat. De små prisnedgångarna indikerar snarast en marknadsanpassning utifrån de omvärldsfaktorer som påverkar marknaden och vi förväntar oss en stabilisering och potentiellt en återhämtning under de kommande månaderna nu när både inflationen och räntorna sjunker, säger Patrik Demir, franchisetagare Widerlöv Västerås.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli Pro, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering