Bostadsmarknaden i Västerås kommun fortsätter att uppvisa en generellt positiv trend även om den traditionellt lägre aktiviteten under juli inte var något undantag i år. Den senaste statistiken visar att genomsnittspriset under den senaste tremånadersperioden har ökat med 1,0 procent för bostadsrätter och sjunkit 0,4 procent för villor.
Sett över en längre tidsperiod på 12 månader, har priserna på bostadsrätter minskat med 1,8 procent samtidigt som villapriserna stigit med 3,2 procent.
Den genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Västerås är nu 23 823 kr, vilket är en liten minskning från 23 784 kr per kvadratmeter jämfört med för ett år sedan. För villorna i Västerås ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset nu på 31 056 kr, vilket innebär en marginell ökning från 30 589 kr för ett år sedan. Detta visar på en stabil marknad med endast marginella svängningar i kvadratmeterpriset.
Genomsnittspriset för en villa i Västerås är 4 040 000 kronor. Motsvarande siffra för bostadsrätter är 1 722 000 kronor. De 220 villaförsäljningar och 460 bostadsrättsförsäljningar som genomförts under de senaste tre månaderna visar på en aktiv marknad.
–Juli brukar vara en lite lugnare månad på bostadsmarknaden, men i år har vi ändå upplevt en något högre aktivitet än i fjol. Det har både varit fler genomförda försäljningar och fler som bestämt sig för att påbörja sina försäljningar. Det kommer att öka utbudet framöver vilket såklart är positivt för bostadsköparna som får mer att välja mellan samtidigt som ett ökat utbud brukar öka de genomsnittliga försäljningstiderna och dämpa en prisuppgång, säger Tomas Widerlöv, grundare Mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise.
Vissa delar av statistiken pekar åt olika håll för bostadsrätterna respektive villorna. Jämfört med i juli förra året har utbudet av bostadsrätter ökat med 15,4 procent, vilket kan förklara varför de genomsnittliga annonstiderna ökat från 31 dagar i juli 2023 till 37 dagar under årets juli och att andelen prissänkta bostäder ökat något samtidigt som den så kallade budpremien (skillnaden mellan utgångspris och slutpris) minskat något under samma period.
Utbudet av villor har jämfört med för ett år sedan däremot minskat, om än marginellt, med 2,7 procent. Annonstiderna har också minskat, från 34 till 32 dagar och detsamma gäller andelen prissänkta hus som minskat från 19,2 till 17,66 procent. Budpremien för villor har gått åt motsatt håll och ökat från -0,58 procent till +1,8.
–Sannolikheten för att Riksbanken sänker styrräntan flera gånger under hösten har ökat rejält den senaste tiden och det skulle både vara en lättnad för hårt prövade bostadsägare och en positiv injektion för bostadsmarknaden om så blir fallet. Vårt stalltips är att det kommer en första sänkning den 20 augusti och förhoppningsvis vågar Riksbanken sänka räntan med mer än bara 0,25 procent, säger Tomas Widerlöv.
Även nyproduktionsmarknaden visar vissa tecken på en mer positiv utveckling efter ett par tuffa år. Antalet försäljningar har ökat under årets första sju månader jämfört med motsvarande period förra året. Utbudet har under våren minskat en hel del jämfört med hösten 2023, vilket kan förklaras med att det endast säljstartats ett nyproduktionsprojekt hittills i år jämfört med helåret 2023 då det säljstartades sju projekt.
—Det är tydligt att bostadsmarknaden i Västerås fortsätter att utvecklas positivt trots de mindre prisfluktuationerna i det kortsiktiga perspektivet. Vi ser en fortsatt stark efterfrågan och långsiktiga prisökningar vilket gör att framtidsutsikterna för Västerås bostadsmarknad känns mycket goda, säger Patrik Demir, franchisetagare Widerlöv Västerås.