Västerås

Flera positiva signaler på Västerås bostadsmarknad

  • 7 juni 2024

Fler indikatorer pekar på en positiv utveckling på bostadsmarknaden i Västerås. De senaste månadernas statistik skickar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare jämfört med samma period förra året.


Under maj månad ökade antalet bostäder till salu för andra månaden i rad och uppgick till 579 lägenheter och 267 villor till salu inom kommunen. 

–Antalet försäljningar har legat högre månad för månad under inledningen av året jämfört med samma tid föregående år samtidigt som även utbudet ökat den senaste tiden. Det speglar en växande tilltro till marknaden när allt fler tar steget att sälja sin bostad, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.

Enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik har bostadsrättsmarknaden i Västerås varit stabil under de senaste tre månaderna. Med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 23 659 kronor och ett medelpris på 1 716 000 kronor för en bostadsrätt har priserna varit oförändrade jämfört med föregående period.

Under de senaste tolv månaderna är det genomsnittliga kvadratmeterpriset på 23 810 kronor och medelpriset 1 735 000 kronor. Totalt såldes 1 733 bostadsrätter med en prisutveckling på minus 1,3 procent under denna period.

Villamarknaden i Västerås har haft en stark positiv utveckling den senaste tiden. Under de senaste tre månaderna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset ökat till 30 604 kronor per kvadratmeter med ett medelpris på 4 131 000 kronor. Under denna period har villapriserna stigit med 5,5 procent.

På tolvmånadersbasis har det genomsnittliga kvadratmeterpriset varit 30 250 kronor och medelpriset för en villa var 4 003 000 kronor. Totalt såldes 786 villor under denna period, vilket visar på en fortsatt stark efterfrågan. Prisutvecklingen för villor över de senaste tolv månaderna visar en stabil uppgång på 4,0 procent.

Som en jämförelse har den nationella trenden varit att både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 1,6 respektive 0,7 procent, på årsbasis över hela Sverige.

Förbättringarna på bostadsmarknaden den senaste tiden kan delvis förklaras av den minskade osäkerheten, en nyligen genomförd räntesänkning samt förväntningar på ytterligare räntesänkningar framöver. Dessa faktorer har bidragit till att medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden har minskat markant sedan i slutet av förra året och uppgick i maj i år till 35 dagar. Samma trend gäller för villorna som i slutet av förra året hade en medianannonstid på närmare 70 dagar. I maj var motsvarande siffra 21 dagar.

I slutet av förra året nådde andelen prissänkta bostadsrätter en topp på över 30 procent, men har sedan dess visat en stadig minskning. I maj 2024 var andelen prissänkta bostadsrätter 20,6 procent, medan prissänkta villor låg på 15,4 procent.

Denna positiva trend speglas även i medelbudpremien för bostadsrätter som ökat från att ha varit negativ under delar av hösten till att toppa på nästan tre procent i april för att sedan sjunka tillbaka till strax över nollstrecket i maj. Under de senaste månaderna har utgångspriserna ökat vilket får ses som en marknadsanpassning och en förklaring till de lägre medelbudpremierna i maj. Villamarknaden har gått från en negativ medelbudpremie på nästan tre procent i slutet av 2023 till positiv på strax över fyra procent i maj.

–Vi ser flera tecken på att bostadsmarknaden i Västerås stabiliseras efter en ganska lång period av osäker omvärld med hög inflation och högre räntor som påverkat både boendekostnaderna och priserna. Efter räntesänkningen i maj och indikationerna på ytterligare sänkningar känner vi stor tillförsikt för de kommande åren, säger Patrik Demir, franchisetagare Widerlöv Västerås.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik. Syftet med rapporten är att informera om utvecklingen på bostadsmarknaden och bidra till en ökad förståelse för marknadens dynamik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering