Uppsala

Uppåt för bopriserna i Uppsala

  • 5 juli 2024

Uppsalas bostadsmarknad visar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.


–Riksbankens besked förra veckan att det kan bli aktuellt med upp till tre räntesänkningar under hösten är såklart positiva nyheter för bostadsmarknaden. Om inga oförutsedda händelser sker den närmast tiden är vår bedömning att vi kommer att få se en ökad aktivitet och något stigande priser på marknaden efter sommaren, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise.

Kvadratmeterpriserna för bostadsrätter har ökat den senaste månaden. Under de senaste tre månaderna har de genomsnittliga kvadratmeterpriserna stigit med 6,9 procent och medelpriset för en bostadsrätt i Uppsala ligger nu på 41 292 kronor per kvadratmeter, med ett genomsnittligt försäljningspris på 2 666 000 kronor. Under den senaste tremånadersperioden såldes 1 122 bostadsrätter i Uppsala. 

Även marknaden för villor i Uppsala visar en positiv utveckling.Det genomsnittliga priset per kvadratmeter var under den senaste tremånadersperioden 38 147 kronor, med ett medelpris på 5 011 000 kronor och totalt 272 sålda villor. Detta motsvarar en positiv prisutveckling på 1,3 procent. På årsbasis har villapriserna i Uppsala ökat med 2,2 procent.

Prisutveckling i Uppsala är i linje med den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,4 respektive 1,4 procent på årsbasis över hela Sverige.

–Faktorer som låg arbetslöshet och en stark arbetsmarknad i Uppsala bidrar till prisutvecklingen. Vi upplever ett ökande intresse hos köparna, inte minst i områden med bra service och skolor och närhet till naturen. Detta skapar en stabil efterfrågan som driver prisutvecklingen framåt, säger Tomas Widerlöv.

Under juni månad minskade antalet bostäder till salu efter toppnoteringen i maj. Trots detta var utbudet i juni i år nästan 25 procent högre än samma månad förra året. I juni uppgick utbudet till ca 975 lägenheter och 340 villor till salu inom kommunen. 

Det för perioden relativt höga utbudet har under juni medfört att både medianannonstiden och antalet prissänkta bostäder ökat något jämfört med föregående månad efter att successivt ha sjunkit under våren. 

Medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden steg från 23 dagar i maj till 37 dagar i juni. Samma trend gäller för villorna som i maj hade en medianannonstid på 23 dagar och i juni uppgick motsvarande siffra 40 dagar.

I maj var andelen prissänkta bostadsrätter 16 procent, medan andelen prissänkta villor var 15 procent. I juni var motsvarande siffror 17 procent respektive 19 procent.

Under juni sjönk medelbudpremien för bostadsrätter från 4,5 till 2,75 procent medan den ökade något för villorna och då var 4,5 procent. 

–Det har även börjat ljusna på nyproduktionsmarknaden. Många projekt har justerat sina priser och i flera fall kombinerat detta med olika typer av kampanjer vilket har medfört att antalet försäljningar ökat. Det gör att det totala utbudet faktiskt har minskat något trots att det säljstartats flera nya projekt under våren, säger Tomas Widerlöv.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering