Uppsala

Riksbankens räntesänkning välkomnas av bostadsmarknaden

  • 13 maj 2024

Beskedet från Riksbanken att sänka styrräntan för första gången efter åtta höjningar sedan maj 2022 är ett välkommet besked för hårt prövade bostadsägare som under de senaste åren fått se sina boendekostnader stiga kraftigt i spåren av den höga inflationen och de höjda boräntorna.


Åtgärden, som syftar till att ge ekonomin i stort en injektion, förväntas också bidra till ett positivare klimat på bostadsmarknaden.

— Räntesänkningen är definitivt goda nyheter för alla som äger sin bostad och har lån, liksom för alla de som funderar på att köpa hus eller lägenhet. Nu påbörjas resan från förhoppningar om kommande räntesänkningar till att den första faktiskt redan skett och det kommer att öka både betalningsviljan och betalningskapaciteten hos köparna, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.

— Eftersom det med största sannolikhet kommer att komma fler räntesänkningar den närmaste tiden är vårt råd till våra kunder att försöka ha sina bostadslån med rörlig ränta för att kunna ta del av de förväntade sänkningarna framöver, säger Tomas Widerlöv.

Trots de globala ekonomiska utmaningarna visar data för maj 2024 att bostadsrätter och hus i Uppsala fortsätter att locka köpare, med en ökning av kvm-priser för bostadsrätter och en minskad annonstid för både bostadsrätter och hus.

Kvadratmeterpriserna för bostadsrätter har ökat den senaste månad, även om de ligger något lägre än för ett år sedan. Under de senaste tre månaderna har medelpriset för en bostadsrätt i Uppsala stigit till 38 833 kronor per kvadratmeter, med ett genomsnittligt försäljningspris på 2 567 000 kronor. Trots en liten prisnedgång på 1,5% under 3-månadersperioden, visar det ökande antalet försäljningar på en rejäl återhämtning. Under den senaste tremånadersperioden såldes 1 049 bostadsrätter i Uppsala.

Utbudet av bostadsrätter har den senaste månaden ökat från 850 till 950, och andelen prissänkta bostäder har under samma period minskat från 17 till 14 procent. Annonstiden för bostadsrätter har under samma tid förkortats från 34 till 31 dagar samtidigt som medelbudpremien har ökat från 3 till 4 procent.

Denna utveckling är i linje med den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 1,6 respektive 0,7 procent på årsbasis över hela Sverige.

För villamarknaden visar statistiken en liknande bild med något lägre kvm-priser jämfört med förra året men de ökande försäljningsvolymerna stärker bilden av en allt bättre fungerande marknad, med 211 villor sålda under den senaste tremånadersperioden och totalt 791 sålda objekt under det senaste året.

Under de senaste tre månaderna har genomsnittspriset per kvadratmeter för en villa i Uppsala ökat till 38 132 kronor, med ett medelpris på 4 909 000 kronor. Detta motsvarar en positiv prisutveckling på 3,6 procent. På årsbasis har villapriserna fortsatt att stärkas med en ökning på 3,7 procent.

Utbudet av villor har den senaste månaden ökat från 255 till 285. Andelen prissänkta hus har minskat från 19 till 16 procent och de genomsnittliga annonstiderna har minskat markant, från 39 till 31 dagar.

–Den senaste statistiken om Uppsalas bostadsmarknad bekräftar det allt större intresset från bostadsspekulanterna och även om Riksbankens räntesänkning till viss del redan var intecknad av marknaden är det naturligtvis goda nyheter att den första sänkningen nu blivit verklighet. De ökade försäljningsvolymerna och prisuppgången är tydliga indikatorer på en växande optimism på bostadsmarknaden, säger Tomas Widerlöv.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering
close