Uppsala

Islossning på bostadsmarknaden i Uppsala under 2024

  • 8 mars 2024

— Årets två första månader innebär definitivt ett trendbrott på bostadsmarknaden i Uppsala. Efter årsskiftet har det varit en betydligt positivare stämning på marknaden än under större delen av föregående år. Att räntorna verkar ha toppat och med stor sannolikhet kommer att sänkas flera gånger den närmaste tiden har redan börjat påverka köparna i positiv riktning. Det har varit fler besökare på visningarna, det är fler bostäder som säljs efter budgivning och försäljningstiderna har blivit kortare jämfört med tidigare, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.


Under den senaste tremånadersperioden har priserna i Uppsala börjat öka igen. Priserna på bostadsrätter har under perioden stigit med 0,7 procent medan priserna på villor gått upp med 4,4 procent.De senaste 12 månaderna har borättspriserna i Uppsala sjunkit med 1,6 procent samtidigt som villapriserna sjunkit med 0,4 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 611 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 36 159 kronor, baserat på 158 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 462 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 39 214 kronor, baserat på 810 försäljningar.

Under februari i år såldes det fler villor jämfört med samma månad föregående år samtidigt som antalet försäljningar av bostadsrätter var något lägre. I februari i år såldes 65 villor och 251 bostadsrätter jämfört med februari 2023 då 56 villor och 268 bostadsrätter såldes.

Budpremien har ökat för både bostadsrätter och villor under årets två första månader samtidigt som såväl antalet prissänkta bostäder som försäljningstiderna minskat.

–Vi ser även ett trendbrott inom nyproduktionen. Antalet intressenter och visningsbesökare har ökat samtidigt som antalet försäljningar har ökat ganska kraftigt på den här sidan av årsskiftet. Det är många projekt som har justerat sina priser och det i kombination med olika kampanjerbjudanden har uppenbarligen givit effekt. De kommande räntesänkningarna kommer också ha en positiv inverkan på försäljningen i de pågående bostadsrättsprojekten som kommer att kunna räkna med lägre månadsavgifter framöver, säger Tomas Widerlöv.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering