Nacka

Uppåt för bopriserna i Nacka

  • 5 juli 2024

Nackas bostadsmarknad visar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.


–Riksbankens besked förra veckan att det kan bli aktuellt med upp till tre räntesänkningar under hösten är såklart positiva nyheter för bostadsmarknaden. Om inga oförutsedda händelser sker den närmast tiden är vår bedömning att vi kommer att få se en ökad aktivitet och fortsatt uppåtgående priser på marknaden efter sommaren, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise.

Kvadratmeterpriserna för bostadsrätter har ökat den senaste månaden. Under de senaste tre månaderna har de genomsnittliga kvadratmeterpriserna stigit med 2,3 procent och medelpriset för en bostadsrätt i Nacka ligger nu på 57 783 kronor per kvadratmeter, med ett genomsnittligt försäljningspris på 4 305 000 kronor. Under den senaste tremånadersperioden såldes 605 bostadsrätter i Nacka. 

Under de senaste tolv månaderna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Nacka varit 56 713 kronor per kvadratmeter, och det genomsnittliga försäljningspriset har varit 4 119 000 kronor. Under denna period har totalt 2 025 bostadsrätter sålts. Trots en liten prisnedgång på 1,7 procent över det senaste året, visar de senaste månadernas trend på en upphämtning och en positiv utveckling.

Även villamarknaden i Nacka visar en positiv utveckling. Det genomsnittliga priset per kvadratmeter för en villa i Nacka var under den senaste tremånadersperioden 72 416 kronor, med ett genomsnittligt försäljningspris på 9 794 000 kronor och totalt 174 sålda villor. Detta motsvarar en positiv prisutveckling på 4,6 procent. På årsbasis har villapriserna i Nacka ökat med 2,2 procent.

Även på årsbasis har villamarknaden i Nacka utvecklats positivt. Under de senaste tolv månaderna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset varit 68 152 kronor per kvadratmeter, medan det genomsnittliga försäljningspriset har legat på 9 227 000 kronor. Detta innebär en positiv prisutveckling på 3,4 procent de senaste tolv månaderna. Totalt har 514 villor sålts under denna period.

Prisutveckling i Nacka är i linje med den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,4 respektive 1,4 procent på årsbasis över hela Sverige. 

— Faktorer som pågående stadsutvecklingsprojekt, förbättrad infrastruktur, den natursköna miljön och närheten till centrala Stockholm gör Nacka till ett väldigt attraktivt område. Detta skapar en stabil efterfrågan som driver prisutvecklingen framåt, säger Jesper Lindgren, franchisetagare Widerlöv Nacka.

Under juni månad minskade antalet bostäder till salu och uppgick till 525 lägenheter och 240 villor till salu inom kommunen. 

Det för perioden relativt höga utbudet har under juni medfört att både medianannonstiden och antalet prissänkta bostäder ökat något jämfört med föregående månad efter att successivt ha sjunkit under våren. Medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden steg från 27 dagar i maj till 44 dagar i juni. Samma trend gäller för villorna som i maj hade en medianannonstid på 22 dagar. I juni uppgick motsvarande siffra till 37 dagar.

I maj var andelen prissänkta bostadsrätter 19 procent, medan andelen prissänkta villor var 12 procent. I juni var motsvarande siffror 20 procent respektive 15 procent.

Under juni sjönk medelbudpremien för bostadsrätter från knappa 4 till 1,4 procent medan den var oförändrad på 2,25 procent för villorna. 

–Det har även börjat ljusna på nyproduktionsmarknaden. Här ser vi en tydlig ökning av antalet försäljningar jämfört med förra året även om det fortfarande är relativt låga volymer. Många projekt har justerat sina priser och i flera fall kombinerat detta med olika typer av kampanjer vilket har medfört att antalet försäljningar ökat, säger Tomas Widerlöv.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli Pro, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering