Nacka

Bostadsmarknaden i Nacka har börjat vända uppåt

  • 5 juni 2024

Allt fler indikatorer pekar på att bostadsmarknaden i Nacka har börjat vända uppåt efter två års kräftgång. Den senaste månadens statistik skickar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.


Under maj månad ökade antalet bostäder till salu för andra månaden i rad och uppgick till 668 lägenheter och 274 villor till salu inom kommunen.

–Antalet försäljningar har ökat månad för månad under året samtidigt som även utbudet ökat den senaste tiden. Det speglar en växande tilltro till marknaden när allt fler tar steget att sälja sin bostad, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.

Enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik, har priserna på bostadsrätter i Nacka ökat med 6,2% under den senaste tremånadersperioden. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger nu på 58 398 kr och det genomsnittliga bostadsrättspriset under den senaste tremånadersperioden var 4 361 000 kr, med totalt 596 försäljningar.

Villamarknaden i Nacka visar även den en positiv utveckling, om än med en måttligare ökning. Under den senaste tremånadersperioden har priserna på villor i Nacka ökat med 1,2%. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger nu på 71 066 kr. Det genomsnittliga försäljningspriset på en villa under samma period var 9 940 000 kr, med totalt 163 sålda villor.

För de senaste 12 månaderna ser vi en starkare ökning i prisutvecklingen för villor. Priserna steg under perioden med 3,2% och totalt såldes då 514 villor.

Denna utveckling är i linje med den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,2 respektive 1,2 procent på årsbasis över hela Sverige.

Förbättringarna på bostadsmarknaden den senaste tiden kan delvis förklaras av den minskade osäkerheten, en nyligen genomförd räntesänkning i maj samt förväntningar på ytterligare räntesänkningar framöver. Dessa faktorer har bidragit till att medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden har mer än halverats sedan förra sommaren och uppgick i maj i år till 27 dagar. Samma trend gäller för villorna som i slutet av förra året hade en medianannonstid på nästan 70 dagar. I maj var motsvarande siffra 22 dagar.

Efter en period av sjunkande bostadspriser visar nya data en välkommen stabilisering. I slutet av förra året nådde andelen prissänkta bostadsrätter en topp på över 30 procent, men har sedan dess visat en stadig minskning. I maj 2024 var andelen prissänkta bostadsrätter 19 procent, medan prissänkta villor låg på 12 procent.

Denna positiva trend återspeglas även i medelbudpremien för bostadsrätter som ökat från nära 0 procent i slutet av förra året till närmare 4 procent i maj i år. Villamarknaden följer en liknande utveckling, vilket även det ger en indikation på en återhämtning och stabilare marknad.

–Vi ser många tecken på att bostadsmarknaden i Nacka stabiliseras efter en ganska lång period av osäkerhet och en nedåtgående trend. Även nyproduktionsmarknaden visar tydliga tecken på återhämtning. Flera positiva säljstarter av de totalt fyra som ägt rum under årets första fem månader och en ökad försäljning i tidigare säljstartade projekt visar att det börjat vända även för nyproduktionen, säger Jesper Lindgren, franchisetagare Widerlöv Nacka.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli Pro, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik. Syftet med rapporten är att informera om utvecklingen på bostadsmarknaden och bidra till en ökad förståelse för marknadens dynamik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering