Innerstan

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad fortsätter att visa styrka 

  • 8 juli 2024

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad fortsätter att visa styrka och det syns flera positiva signaler om ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.


–Riksbankens besked förra veckan att det kan bli aktuellt med upp till tre räntesänkningar under hösten är såklart positiva nyheter för bostadsmarknaden. Om inga oförutsedda händelser sker den närmast tiden är vår bedömning att vi kommer att få se en ökad aktivitet och något stigande priser på marknaden efter sommaren, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise.

Bostadsmarknaden för bostadsrätter i Stockholms innerstad visar på en fortsatt positiv trend. Under de senaste tre månaderna har priserna ökat med 3,7 procent, vilket följer samma positiva utveckling vi sett under de senaste 12 månaderna med en total prisökning på 3,3 procent.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i innerstan är nu 108 414 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt försäljningspris på 6 557 000 kronor. Antalet sålda bostadsrätter under de tre senaste månaderna uppgick till 3 232.

Sett över en längre period, visar de senaste 12 månaderna en stabil marknad med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 105 219 kronor och ett medelpris på 6 315 000 kronor. Antalet försäljningar har under denna period varit 10 774, vilket bekräftar den stabila efterfrågan.

Prisutvecklingen i Stockholms innerstad överstiger den nationella trenden där både bostadsrätter och villor visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,4 respektive 1,4 procent på årsbasis över hela Sverige. 

–Den fortsatt positiva prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholms innerstad är ett tydligt tecken på en stabil och attraktiv marknad. Vi ser en ökad aktivitet bland köpare vilket också speglar sig i ett ökande antal försäljningar och kortare försäljningstider, säger Patrik Lundberg, franchisetagare Widerlöv Kungsholmen.

Under juni månad minskade antalet bostäder till salu i Stockholms innerstad från 2 615 till 1850 lägenheter. 

Trots det för årstiden normala utbudet har både medianannonstiden och antalet prissänkta bostäder ökat något i juni jämfört med föregående månad efter att successivt ha sjunkit under våren. Medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden i innerstan steg från 14 dagar i maj till 24 dagar i juni. 

I maj var andelen prissänkta bostadsrätter 8,5 procent. I juni var motsvarande siffra 11 procent.

Under juni sjönk medelbudpremien för bostadsrätter i innerstan från 7,9 till 7,2 procent. 

–Det har även börjat ljusna på nyproduktionsmarknaden. Här ser vi en klar ökning av antalet försäljningar jämfört med förra året även om det fortfarande är ganska låga volymer. Många projekt har justerat sina priser och i flera fall kombinerat detta med olika typer av kampanjer vilket har medfört att antalet försäljningar ökat, säger Tomas Widerlöv.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli Pro, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering