Innerstan

Stockholms bostadsmarknad har börjat vända uppåt

  • 7 juni 2024

Allt fler indikatorer pekar på att Stockholms bostadsmarknad har börjat vända uppåt efter två år av osäkerhet grundad i omvärldsoro, stigande inflation och högre räntor. Den senaste månadens statistik skickar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.


Under maj månad ökade antalet bostäder till salu för andra månaden i rad och utbudet uppgick då till 2 617 lägenheter i Innerstan. 

–Antalet försäljningar har ökat månad för månad under året samtidigt som även utbudet ökat den senaste tiden. Det speglar en växande tilltro till marknaden när allt fler tar steget att sälja sin bostad, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.

Det har varit en märkbar ökning i priserna och försäljningarna av bostadsrätter i Stockholms innerstad de senaste månaderna visar den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik. Under den senaste tremånadersperioden har prisutvecklingen för bostadsrätter stigit med 4,0 procent, medan medelpriset per kvadratmeter nu ligger på 107 568 kr. Det genomsnittliga försäljningspriset för en bostadsrätt var under perioden 6 446 000 kr och totalt såldes 3 378 bostadsrätter under denna period.

Över en 12-månadersperiod har prisutvecklingen på bostadsmarknaden visat en stadig ökning på 3,2 procent, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 104 960 kr och ett genomsnittligt försäljningspris på 6 292 000 kr. Under denna period har totalt 10 646 bostadsrätter sålts.

Även den nationella trenden för bostadsrätter visar på en prisuppgång, med en ökning på 2,2 procent sett över hela Sverige.

Förbättringarna på bostadsmarknaden den senaste tiden kan delvis förklaras av den minskade osäkerheten, en nyligen genomförd räntesänkning i maj samt förväntningar på ytterligare räntesänkningar framöver. Dessa faktorer har bidragit till att medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden mer än halverats sedan slutet av förra året och uppgick i maj i år till 14 dagar. 

Efter en period av sjunkande bostadspriser visar nya data en välkommen stabilisering. I slutet av förra året nådde andelen prissänkta bostadsrätter en topp på 16 procent, men har sedan dess visat en stadig minskning. I maj 2024 var andelen prissänkta bostadsrätter 8,4 procent.

Denna positiva trend speglas även i medelbudpremien för bostadsrätter som ökat från 2,3 procent i slutet av förra året till 8 procent i maj i år. 

–Vi ser många tecken på att Stockholmsmarknaden har stabiliserats efter en ganska lång period av osäker omvärld med hög inflation och högre räntor som påverkat både boendekostnaderna och priserna. Efter räntesänkningen i maj och indikationerna på ytterligare sänkningar känner vi stor tillförsikt för den kommande tiden, säger Patrik Lundberg, franchisetagare Widerlöv Kungsholmen.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli Pro, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik. Syftet med rapporten är att informera om utvecklingen på bostadsmarknaden och bidra till en ökad förståelse för marknadens dynamik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering