Bromma

Riksbankens räntesänkning välkomnas av Brommas bostadsmarknad

  • 10 maj 2024

Beskedet från Riksbanken att sänka styrräntan för första gången efter åtta höjningar sedan maj 2022 är ett välkommet besked för hårt prövade bostadsägare som under de senaste åren fått se sina boendekostnader stiga kraftigt i spåren av den höga inflationen och de höjda boräntorna.


Åtgärden, som syftar till att ge ekonomin i stort en injektion, förväntas också bidra till ett positivare klimat på bostadsmarknaden.

— Räntesänkningen är definitivt goda nyheter för alla som äger sin bostad och har lån, liksom för alla de som funderar på att köpa hus eller lägenhet. Nu påbörjas resan från förhoppningar om kommande räntesänkningar till att den första faktiskt redan skett och det kommer att öka både betalningsviljan och betalningskapaciteten hos köparna, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv och VD för Widerlöv Franchise.

— Eftersom det med största sannolikhet kommer att komma fler räntesänkningar den närmaste tiden är vårt råd till våra kunder att försöka ha sina bostadslån med rörlig ränta för att kunna ta del av de förväntade sänkningarna framöver, säger Tomas Widerlöv.

Trots globala ekonomiska utmaningar visar data från maj 2024 att bostadsrätter och hus i Bromma fortsätter att locka köpare, vilket den kraftiga minskningen av annonstiderna och det betydligt färre antalet prissänkta bostäder jämfört med i höstas tydligt visar.

Bostadsrätter

Kvadratmeterpriserna för bostadsrätter i Bromma steg med 1,6 procent jämfört med det senaste kvartalet. Under de senaste tre månaderna var medelpriset för en bostadsrätt i Bromma 61 428 kronor per kvadratmeter, med ett genomsnittligt försäljningspris på 3 771 000 kronor.

Under det senaste året har prisutvecklingen för bostadsrätter i Bromma varit stabil och jämfört med samma tid förra året är de genomsnittliga kvadratmeterpriserna till och med något högre idag.

Under de tre senaste månaderna har det sålts 530 bostadsrätter i Bromma. Sett över de senaste 12 månaderna ligger genomsnittspriset på 61 375 kr/kvm, medelpriset på 3 850 000 kr, totalt 1 887 bostadsrätter sålda och en prisutveckling på -1.3 procent.

Utbudet av bostadsrätter i Bromma har ökat kraftigt jämfört med för ett år sedan då det var cirka 350 bostadsrätter till salu, vilket kan jämföras med 460 i april i år.

Andelen prissänkta bostadsrätter fortsätter att minska. I april var den på 13 procent vilket är i paritet med hur det såg ut för ett år sedan, men betydligt lägre än i höstas då den låg över 25 procent. Även annonstider fortsätter att minska och var i april cirka 20 dagar vilket kan jämföras med topparna i höstas då motsvarande siffra låg mellan 40-45 dagar.

Medelbudpremie för bostadsrätter i Bromma har legat ganska konstant sedan våren 2022. Under perioden har den pendalt mellan 2 till 7 procent. I april låg den på strax över 6 procent.

Villor

Villamarknaden i Bromma visar, trots en orolig omvärld, styrka med både stigande priser och allt fler försäljningar vilket stärker bilden av en allt bättre fungerande marknad, med 62 villor sålda under den senaste tremånadersperioden.

Under de senaste tre månaderna var genomsnittspriset per kvadratmeter för en villa i Bromma 92 725 kronor. I april var utbudet av villor till salu i Bromma 40, vilket är ganska normalt för perioden.

Andelen prissänkta hus i Bromma har sjunkit kraftigt sedan inledningen på hösten förra året då nästan var tredje villa som var till salu prisssänktes till endast 3 procent i april i år.

Samtidigt har även de genomsnittliga annonstiderna för villor i Bromma minskat markant till 10 dagar i april jämfört med senhösten 2023 då den pendlade mellan 24 till 38 dagar.

Medelbudpremierna för villor i Bromma har ökat stadigt sedan bottennoteringarna i mitten av 2022 då de till och med var negativa, till lite drygt 5 procent i april i år.

— Den senaste statistiken om Brommas bostadsmarknad bekräftar det allt större intresset från bostadsspekulanterna och även om Riksbankens räntesänkning till viss del redan var intecknad av marknaden är det naturligtvis goda nyheter att den första sänkningen nu blivit verklighet. De ökade försäljningsvolymerna och prisuppgången är tydliga indikatorer på en växande optimism på marknaden, säger Carina Frank, VD på Fjelkners by Widerlöv.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering