Bromma

Positiv utveckling av bostadsmarknaden i Bromma

  • 7 juni 2024

Allt fler indikatorer pekar på en positiv utveckling av bostadsmarknaden i Bromma efter ett par år med omvärldsoro, ökad inflation och högre räntor. Den senaste månadens statistik skickar flera positiva signaler om en ökad aktivitet och optimism hos både köpare och säljare.


Under maj månad ökade antalet bostäder till salu för fjärde månaden i rad och uppgick till 524 lägenheter och 45 villor till salu i området. 

–Antalet försäljningar har ökat månad för månad under året samtidigt som även utbudet ökat den senaste tiden. Det speglar en växande tilltro till marknaden när allt fler tar steget att sälja sin bostad, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.

Enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik, har bostadsrätterna i Bromma-Västerled uppvisat en betydande prisuppgång under de senaste tre månaderna. Mellan mars och maj 2024 har medelpriset på bostadsrätter stigit till 3 959 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 63 409 kronor. Detta innebär en prisökning på 4,4 procent under perioden.

För de senaste 12 månaderna har medelpriset på en bostadsrätt i området varit 3 864 000 kronor, med ett kvadratmeterpris på 61 830 kronor. På 12-månadersbasis visar prisutvecklingen en ökning på 1,8 procent.

Under de senaste tre månaderna rapporterades 606 försäljningar, medan 1 976 bostadsrätter såldes under de senaste tolv månaderna. Dessa siffror visar på en fortsatt stark efterfrågan i området.

Totalt har 115 villor rapporterats sålda i Bromma under årets fem första månader, vilket ligger på ungefär samma nivå som föregående år då motsvarande siffra var 118. I maj var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för de sålda villorna 93 600 kronor och medelslutpriset för dessa var 12 800 000 kronor. 

Förbättringarna på bostadsmarknaden den senaste tiden kan delvis förklaras av den minskade osäkerheten, en nyligen genomförd räntesänkning i maj samt förväntningar på ytterligare räntesänkningar framöver. Dessa faktorer har bidragit till att medianannonstiden för bostadsrätter på andrahandsmarknaden mer än halverats sedan i höstas och uppgick i maj i år till 18 dagar. Samma trend gäller för villorna som i slutet av förra året hade en medianannonstid på 37 dagar. I maj var motsvarande siffra 13 dagar.

Efter en period av sjunkande bostadspriser visar nya data en välkommen stabilisering. I slutet av förra året nådde andelen prissänkta bostadsrätter en topp på över 25 procent, men har sedan dess visat en stadig minskning. I maj 2024 var andelen prissänkta bostadsrätter 14 procent, medan prissänkta villor låg på sju procent.

Denna positiva trend speglas även i medelbudpremien för bostadsrätter som ökat från tre procent i slutet av förra året till närmare sex procent i maj i år. Villamarknaden följer en liknande utveckling med en medelbudpremie runt noll procent i slutet av förra året till över åtta procent i maj, vilket även det ger en indikation på en återhämtning och stabilare marknad.

–Vi ser många tecken på en alltmer positiv bostadsmarknad i Bromma efter en ganska lång period av osäkerhet, högre inflation och stigande räntor. Även nyproduktionsmarknaden visar tydliga tecken på återhämtning. Antalet försäljningar under årets första fem månader har legat mellan 12 till 14 varje månad vilket kan jämföras med samma period förra året då endast fem till åtta nyproduktionsbostäder såldes per månad, säger Carina Frank Lindgren, VD Fjelkners by Widerlöv.

Widerlövs statistiksammanställning baseras på data från Hemnet, Booli Pro, Mäklarstatistik samt Mäklarfirman Widerlövs egen statistik. Syftet med rapporten är att informera om utvecklingen på bostadsmarknaden och bidra till en ökad förståelse för marknadens dynamik.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering