Widerlöv

Ränteavdrag på bolån – så fungerar det

  • 9 november 2023

Att köpa ett hem är en betydande ekonomisk milstolpe, men med det kommer också ansvaret att betala tillbaka bolånet. I Sverige finns det en mekanism kallad ränteavdrag som kan hjälpa dig att minska bördan av ränteutbetalningar. Här följer en guide om vad ränteavdrag är, hur det fungerar och hur du kan maximera din fördel av det.

Vad är ränteavdrag?

Ränteavdrag är en form av skattereduktion som den svenska staten erbjuder till låntagare. Det innebär att en del av de räntekostnader du betalat under året återbetalas av staten, för att göra det mer ekonomiskt möjligt för individer att äga sina egna hem. Ränteavdraget tillåter dig att dra av upp till 30% av räntekostnaderna på dina lån upp till 100 000 kr från din skatt. Om dina räntekostnader överstiger 100 000 kr, tillåter ränteavdraget dig att dra av 21% på det belopp som överstiger tröskeln

Hur fungerar ränteavdraget?

Ränteavdraget görs årligen när du deklarerar din inkomst. Banken skickar varje år information till Skatteverket om hur mycket du har betalat i ränta, vilket gör att om du kvalificerar dig för ränteavdrag, redovisas detta i din inkomstdeklaration. Det enda du behöver göra är att kontrollera dessa uppgifter med den kontrolluppgift du får från din bank varje år.

Villkor för ränteavdrag
För att vara berättigad till ränteavdrag, måste du uppfylla vissa villkor som inkluderar:

  • Du ska ha betalat skatt och ränta under det år du önskar få ränteavdrag för.
  • Du ska vara betalningsansvarig för lånet.
  • Du ska ha ett underskott i kapital, det vill säga dina räntekostnader måste vara större än dina kapitalinkomster.
  • Du ska ha räntekostnader på minst 1000 kr.


Hur räknar man ut sitt ränteavdrag?

För att beräkna ditt ränteavdrag, följ dessa steg:

1. Summera totalt betalda räntekostnader under inkomståret.
2. Identifiera dina kapitalinkomster under samma år.
3. Dra bort räntekostnaderna från kapitalinkomsterna: (Kapitalinkomster – Räntekostnader = Avdragsgillt belopp).
4. Multiplicera det avdragsgilla beloppet med 0.30 (om beloppet är upp till 100,000 kr) eller 0.21 (om beloppet överstiger 100,000 kr).

Gemensamma lån och ränteavdrag

För gemensamma lån fördelas ränteavdraget automatiskt mellan låntagarna. Om en låntagare betalar en större andel av lånet, kan fördelningen justeras antingen genom att meddela banken i förväg eller genom att notera ändringen i inkomstdeklarationen.

Ränteskillnadsersättning och andra avgifter

Om du väljer att lösa ut ett bundet lån i förtid kan banken ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning, som också är avdragsgill. Andra avgifter som uppläggningsavgifter och aviavgifter är dock inte avdragsgilla.

Utbetalning av ränteavdrag

Normalt betalas ränteavdraget ut årligen med din skatteåterbäring. Men du kan ansöka om jämkning av din skatt för att få ränteavdraget utbetalt månadsvis. Skatteverket kommer då att informera din arbetsgivare att dra mindre skatt på dina löneutbetalningar.

Framtidens ränteavdrag

Ränteavdraget har genomgått flera förändringar genom åren och är fortfarande ett hett politiskt ämne. Framtida förändringar kan påverka procentsatsen för avdraget eller kvalifikationskraven.

Ränteavdraget fungerar som en ekonomisk kudde som hjälper till att minska bördan av räntebetalningar på bolån och andra lån. Genom att förstå hur det fungerar och hur du kan maximera ditt avdrag, kan du ta ett steg mot en sundare ekonomisk framtid.

Vanliga frågor om ränteavdrag

1. Vad är ränteavdrag på bolån?

Ränteavdraget är en skattelättnad som innebär att du får dra av en del av räntekostnaderna på ditt bolån när du deklarerar din inkomst.

2. Hur mycket kan jag dra av i ränteavdrag?

Du kan dra av 30% av räntekostnaderna på ditt bolån. Detta gäller oavsett inkomstnivå.

3. Hur gör jag för att dra av räntan på mitt bolån?

Ränteavdraget görs automatiskt via din deklaration om din bank har rapporterat ränteutgifterna till Skatteverket. Annars behöver du själv fylla i uppgifterna i din deklaration.

4. Kan jag få ränteavdrag på andra lån än bolån?

Ränteavdraget gäller generellt för alla lån där pengarna används för att förvärva, bevara eller förbättra inkomstbringande tillgångar. Men reglerna kan vara komplexa, och det kan vara klokt att konsultera en skatteexpert.

5. Vad händer om jag har flera bolån?

Du kan dra av räntan på alla dina bolån, så länge de uppfyller kraven för ränteavdrag.

6. Finns det några planer på att ändra reglerna för ränteavdrag?

Det har förekommit diskussioner om att ändra reglerna kring ränteavdrag, men det är viktigt att hålla sig uppdaterad genom att följa nyheter och officiella meddelanden från Skatteverket eller regeringen.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering