Widerlöv

Omvärdera din bostad – så fungerar det

  • 19 december 2023

Att äga en bostad är inte bara en livsstilsinvestering, utan också en betydande ekonomisk tillgång. Med tiden kan värdet på din bostad förändras avsevärt, vilket påverkar din ekonomiska situation. Därför är det viktigt att regelbundet omvärdera din bostad. Här utforskar vi varför det är både bra och viktigt att göra det.

Se ditt hem som en ekonomisk tillgång

Din bostad är mer än bara ett ställe att bo på, det är en investering. Genom att omvärdera din bostad kan du få en uppdaterad bild av dess marknadsvärde. Detta är särskilt viktigt om du överväger att sälja, renovera, eller om du behöver använda ditt hem som säkerhet för ett lån

Omvärdera bostaden för att sänka dina månadskostnader

En omvärdering kan leda till att du kan sänka din amortering. Om bostadens värde har ökat sedan du tog ditt bolån, kan din belåningsgrad bli lägre. Detta kan i sin tur minska din amorteringskostnad varje månad, vilket ger dig mer ekonomiskt utrymme.

Förbered dig för framtiden med en omvärdering

Att känna till värdet på din bostad är viktigt för framtida finansiella beslut. Det kan påverka allt från din pensionssparande strategi till din förmåga att hjälpa dina barn ekonomiskt i framtiden.

Femårsregeln och omvärdering

Enligt de nuvarande reglerna kan du omvärdera din bostad för amorteringsändamål var femte år. Detta innebär att du bör hålla koll på när det är dags att omvärdera för att maximera dina ekonomiska fördelar.

Räkneexempel på en fiktiv bostad vid omvärdering

Låt oss titta på ett exempel för att förstå hur en omvärdering kan påverka din ekonomi:

Antag att du köpte en bostad för 3.000.000 kr för fem år sedan och tog ett bolån på 2.400.000 kr, vilket gav en belåningsgrad på 80%. Efter fem år har bostadens värde ökat till 3.600.000 kr. Din belåningsgrad är nu 66.7% (2 400 000 / 3 600 000). Detta innebär att ditt amorteringskrav kan minska från 2% till 1%, vilket kan leda till en betydande minskning av din månadskostnad.

Vanliga frågor om att omvärdera bostad

Vad innebär en omvärdering av bostaden?

– En omvärdering innebär att få en uppdaterad bedömning av din bostads marknadsvärde, vilket kan påverka din amortering.

Hur ofta kan jag omvärdera min bostad?

– Generellt kan du omvärdera din bostad för amorteringsändamål var femte år, men det finns undantag vid omfattande renoveringar, utbyggnad eller värdeförändringar.

Vad händer om mitt bostadsvärde har ökat vid omvärderingen?

– Om ditt bostadsvärde har ökat kan din belåningsgrad minska, vilket kan leda till lägre amorteringskrav.

Vad är skillnaden mellan en muntlig och skriftlig värdering?

– En muntlig värdering används ofta för försäljning eller bedömning av marknadsvärde, medan en skriftlig värdering är mer omfattande och krävs för omförhandling av lånevillkor eller vid större finansiella beslut.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering