Widerlöv

Lägre inflation än förväntat – optimismen ökar på bostadsmarknaden

  • 14 mars 2024

Inflationen i Sverige, mätt som KPIF, sjönk under februari till 2,5 procent. Det är lägre än vad analytikerna förväntade sig och även om det fortfarande är en liten bit kvar till Riksbankens mål på 2,0 procent är det goda nyheter för bostadsmarknaden.


– Att inflationen sjunker mer än förväntat är positiva signaler som kan leda till ökad aktivitet och rörlighet på bostadsmarknaden. Det ger hopp om tidigareläggning av framtida räntesänkningar vilket är precis den utveckling Sveriges bostadsmarknad behöver och som vi hoppats på, säger Tomas Widerlöv, grundare av mäklarfirman Widerlöv.

Denna positiva utveckling kommer att leda till minskad osäkerhet på marknaden vilket i sin tur bör öka aktiviteten, med fler köpare som vågar göra verklighet av sitt bostadsköp, kortare försäljningstider och en ytterligare stabilisering av bostadspriserna och i förlängningen till och med en ökning av priserna. Sedan årsskiftet har det skett en tydlig återhämtning på marknaden efter en relativt lång period med negativ utveckling.

– Eftersom inflationstakten i februari även var lägre än Riksbankens prognos ökar naturligtvis förväntningarna på en tidigareläggning av de aviserade sänkningarna av styrräntan. Det ska bli mycket intressant att se hur Riksbanken resonerat när de kommunicerar sitt nästa räntebesked i slutet av månaden, säger Tomas Widerlöv.

Trots den positiva inflationstrenden är det viktigt att tänka på att bostadsmarknaden alltid är i rörelse och påverkas av många olika faktorer. För att fatta välgrundade beslut, vare sig det handlar om att köpa sitt drömhem eller sälja sin bostad i ett gynnsamt läge, är det betydelsefullt att hålla koll på olika ekonomiska signaler och marknadstrender.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering