Widerlöv

Vad är köpeskilling?

  • 13 mars 2024

Köpeskilling är den slutgiltiga summa som säljare och köpare kommer överens om vid en bostads- eller fastighetsförsäljning. Det är med andra ord ett annat sätt att säga försäljningspris. Köpeskillingen står alltid med i köpekontraktet. Det behöver inte stå ett exakt belopp, men det ska framgå hur köpeskillingen ska räknas fram. Mäklarens provision, som betalas av säljaren, och handpenningen, som betalas av köparen, räknas oftast fram efter att köpeskillingen är fastställd.

Varför är köpeskillingen viktig när jag ansöker om lånelöfte?

Innan du ger dig in i en budgivning för en bostad behöver du ansöka om ett lånelöfte. Hur stort lånelöfte du kan få beviljat beror bland annat på hur stort lån du söker i förhållande till bostadens värde. Därför är bostadens förväntade slutpris – alltså köpeskillingen – viktig att känna till.

I Sverige har vi ett så kallat bolånetak som innebär att du som mest får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Om köpeskillingen för den bostad du köper är 1 000 000 kronor kan du alltså som mest få ett bolån på 850 000 kronor. Resten måste du betala med en kontantinsats.

Tänk på att ett lånelöfte endast är ett förhandsbesked på hur mycket du kan låna. När du har vunnit en budgivning behöver du meddela oss och lämna uppgifter om nya bostaden. Då säkerställer vi att du har råd att låna till den bostad du ska köpa, innan vi godkänner att du får ett bolån hos oss.

När pantbreven är högre än köpeskillingen

Höga pantbrev är alltså bra, och påverkar inte köpeskillingen. Men om pantbreven är högre än köpeskillingen kan det innebära att säljarens lån är större än köpeskillingen. I så fall är det viktigt att säkerställa att säljarens bank släpper lånen, även om banken inte får tillbaka hela det lånade beloppet. Säljaren måste nämligen lämna över fastigheten obelånad till köparen på tillträdesdagen.

Se tidigare köpeskilling med fastighetsregisterutdrag

För att få reda på köpeskillingen för en fastighet kan du begära ett fastighetsregisterutdrag. Där finns tidigare försäljningspriser och annan information om fastigheten som kan vara värd att ta del av.

När ska köpeskillingen betalas och hur går det till?

Köpeskillingen är den totala summan för bostadsköpet, men brukar delas upp i omgångar. Efter att du och säljaren skrivit köpekontrakt – vilket vanligen sker nära inpå att du vunnit budgivningen och fått ok från banken – har du tio dagar på dig att betala in den så kallade handpenningen.

Handpenningen motsvarar oftast 10 % av totalbeloppet och är egentligen mest en symbolisk handling som visar att du har för avsikt att fullfölja köpet.

Eftersom bolånet inte betalas ut förrän på tillträdesdagen kan du behöva låna även till handpenningen. Bolånebanker har alltid förmånliga handpenningslån, men det finns även möjlighet att ta ett privatlån till både handpenningen och kontantinsatsen på en bostad.

Vad innebär att ”uppbära köpeskilling”?

Att uppbära köpeskilling betyder att ta emot den – alltså att du får pengarna vid en bostadsförsäljning. Om du inte har möjlighet att ta emot den kan du lämna en fullmakt åt någon som gör det i ditt ställe.

Vad händer om man inte kan betala köpeskillingen?

Om banken av någon anledning skulle dra tillbaka ditt lånelöfte efter att du skrivit under ett köpekontrakt, och du därmed inte har möjlighet att betala, kommer köpet att hävas och bostaden läggas ut till försäljning igen. Du är då skyldig att betala mellanskillnaden om köpeskillingen för bostaden blir lägre.

FAQ


Vad är köpeskilling och varför är den viktig i ett köpekontrakt?
– Köpeskilling är den totala summan som köpare och säljare överenskommer om vid en fastighetsförsäljning, vilket motsvarar försäljningspriset. Den är viktig eftersom den utgör grunden för alla finansiella transaktioner och avtal i samband med köpet, och den måste specificeras i köpekontraktet.

Hur påverkar köpeskillingen storleken på mitt bolån och kontantinsatsen?
– Köpeskillingen påverkar direkt storleken på ditt bolån och din kontantinsats. I Sverige får du låna upp till 85% av bostadens värde, så om köpeskillingen är 1 000 000 kronor, kan du maximalt låna 850 000 kronor och resten måste täckas med en kontantinsats.

Vad innebär det när pantbreven är högre än köpeskillingen?
– Om pantbreven är högre än köpeskillingen kan det innebära att säljarens lån överstiger försäljningspriset. Det är viktigt att säkerställa att säljarens bank släpper lånen och att fastigheten överlämnas obelånad till köparen på tillträdesdagen.

När och hur betalas köpeskillingen vid ett bostadsköp?
– Köpeskillingen betalas vanligtvis i omgångar. Efter att köpekontraktet är undertecknat betalar köparen en handpenning, oftast 10% av köpeskillingen, inom tio dagar. Resten av beloppet betalas vanligen på tillträdesdagen, och kan inkludera lån för både handpenningen och kontantinsatsen.

Vad händer om jag inte kan betala köpeskillingen efter att ha undertecknat köpekontraktet?
– Om du inte kan betala köpeskillingen, till exempel om banken drar tillbaka ditt lånelöfte, kommer köpet att hävas och bostaden åter säljas. Om den nya köpeskillingen blir lägre än den du avtalat om, är du skyldig att betala mellanskillnaden.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering