Widerlöv

Handpenning – vad är det och hur fungerar det

  • 2 november 2023

Att köpa en bostad är ett stort steg i livet och med det kommer en mängd finansiella överväganden och begrepp att förstå. Två centrala termer i detta sammanhang är handpenning och kontantinsats. I den här guiden förklarar vi dessa begrepp, när och hur du betalar handpenning vid köp av hus eller bostadsrätt, samt hur kontantinsatsen fungerar.

Vad är handpenning?

Handpenning är den initiala betalning du gör när du köper en bostad. Det är en typ av förskottsbetalning som oftast motsvarar 10 % av bostadens slutpris och fungerar som en garanti för säljaren om din avsikt att slutföra köpet. Betalningen sker ofta till ett klientmedelskonto som mäklaren hanterar, och används som en säkerhet för att visa att du är motiverad att slutföra köpet.

När betalas handpenningen?

Handpenningen betalas vanligtvis inom en vecka efter att köparen och säljaren har undertecknat avtalet, men innan köpet slutförs och äganderätten övergår till köparen.

Kan man låna till handpenningen?

Ja, det är möjligt att låna till handpenningen genom att ta ett tillfälligt handpenningslån. Du kan ansöka om att låna till hela eller en del av handpenningen, förutsatt att du har ett godkänt bolån. Handpenningslånet fungerar som en tillfällig lösning för att täcka handpenningens kostnad och kan sedan omvandlas till ett bostadslån när du tar över den nya bostaden.

Vad är kontantinsats?

Kontantinsatsen är den summa du behöver betala själv för att kunna ta ett bostadslån. Du behöver kunna lägga minst 15 % av köpeskillingen som kontantinsats, och detta är utöver handpenningen du betalar. Kontantinsatsen kan inte täckas av bolånet, utan måste finansieras med egna medel, till exempel genom sparande eller försäljning av en tidigare bostad.

Ingår handpenningen i kontantinsatsen?

Ja, handpenningen utgör en del av kontantinsatsen. Om priset för bostaden du ska köpa är 1 000 000 kr, blir en handpenning på 10 % alltså 100 000 kr. Om din totala kontantinsats är 15 % av slutpriset, eller 150 000 kr, kan du använda handpenningen som en del av kontantinsatsen. De resterande 50 000 kr betalas vid tillträdesdagen.

Mäklarens roll i handpenningen

Mäklaren hjälper till med att upprätta köpeavtalet och ser till att handpenningen betalas inom den avtalade tidsramen. Mäklaren säkerställer att handpenningen hålls på ett avskilt konto, ett så kallat klientmedelskonto, tills äganderätten till bostaden överförts till dig som köper den. Om det uppstår några problem med handpenningen kan mäklaren agera som en oberoende part och hjälpa till att hitta lösningar för både köparen och säljaren.

Att förstå de finansiella aspekterna av bostadsköp, inklusive handpenning och kontantinsats, är avgörande för en smidig transaktion. Genom att vara väl informerad om dessa begrepp kan du navigera genom köpprocessen med större förtroende och säkerhet.

FAQ – Handpenning


1. Vad innebär en handpenning vid bostadsköp?
Handpenningen är en del av köpeskillingen som betalas i förskott som en säkerhet för säljaren att köparen är seriös. Den visar också på köparens ekonomiska kapacitet att genomföra köpet.

2. Hur mycket brukar handpenningen vara?
Handpenningen ligger oftast mellan 5% och 10% av bostadens totala köpeskilling, men kan variera beroende på avtal och situation.

3. När ska handpenningen betalas?
Handpenningen betalas vanligen inom en vecka från kontraktsskrivningen, som en del av avtalet mellan köpare och säljare.

4. Vad händer om köparen ångrar sig efter att ha betalat handpenningen?
Om köparen ångrar sig efter att handpenningen betalats, kan handpenningen gå förlorad, beroende på villkoren i köpeavtalet. Det är därför viktigt att vara säker på sitt beslut innan handpenningen betalas.

5. Vad händer med handpenningen vid köpets fullbordan?
Vid köpets fullbordan dras handpenningen av från den totala köpeskillingen, så köparen behöver bara betala resterande belopp.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering