Widerlöv

Amortering och amorteringskrav – en guide till smartare bolån

  • 22 mars 2024

Amortering är en grundpelare i hanteringen av ditt bolån. Det är en process där du gradvis betalar av ditt lån, minskar din skuld och därmed minskar även framtida räntekostnader. Att förstå amorteringskravet är avgörande för att förstå reglerna kring bolån, eftersom detta bestämmer hur mycket du behöver betala tillbaka varje år. Kravet baserat på lånebeloppet i förhållande till bostadens värde och din inkomst.

Vad är amortering?
Amortering är de regelbundna avbetalningar som du gör för att minska det utestående beloppet på ditt bolån. Dessa betalningar påverkar din belåningsgrad direkt, det vill säga förhållandet mellan lånebeloppet och bostadens marknadsvärde.

Hur beräknas amorteringskravet?
Finansinspektionens regler fastställer att:
– Lån som överstiger 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 2 % årligen.
– Lån mellan 50 % och 70 % av bostadens värde kräver en amortering på minst 1 % årligen.
– Lån som motsvarar mer än 4,5 gånger din bruttoårsinkomst innebär en extra amortering på 1 % årligen.

Räkneexempel på amorteringskrav
Exempel 1: Du köper en bostad för 2 miljoner kronor med ett lån på 1,7 miljoner kronor, och har en årsinkomst på 300 000 kronor. Din amortering blir 3 % av lånebeloppet årligen, baserat på belåningsgrad och inkomst.

Exempel 2: Två låntagare med en gemensam årsinkomst på 600 000 kronor och ett befintligt bolån på 2 miljoner kronor köper ett fritidshus för 1,8 miljoner kronor och lånar 1,1 miljoner kronor. Deras amortering blir 2 % av det nya lånebeloppet årligen.

Tillfällig amorteringsbefrielse
I vissa fall kan du beviljas amorteringsfrihet om du upplever ekonomiska svårigheter. Detta prövas individuellt och kan ge dig andrum att justera din ekonomi.

Att förstå din belåningsgrad och hur den påverkar ditt amorteringskrav är nyckeln till en sund ekonomisk framtid. Genom att aktivt hantera din amortering kan du säkerställa en stabil ekonomisk grund för dig och din familj.

FAQ (Vanliga frågor och svar)

Varför är amortering viktigt?
Amortering minskar din totala skuld och gör dig mindre känslig för ränteändringar, samtidigt som det öppnar upp för framtida lånemöjligheter.

Hur påverkas jag om jag höjer mitt bolån?
Om du höjer ditt bolån så måste du följa de nya amorteringskraven som baseras på det totala lånebeloppet.

Kan jag sänka mitt amorteringskrav?
Ja, om bostadens värde ökar kan du efter fem år, eller vid större förändringar, omvärdera bostaden för att potentiellt sänka ditt amorteringskrav.

Artiklar

Se alla artiklar

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering