Såld

Örsundsbro, Enköping

Gryta Rosenborg 12

Slutpris: 6 100 000 kr

Gryta Rosenborg 12

Uppe på kullen med fantastisk utsikt över Örsundaåns dalgång finns detta charmiga sekelskifteshus

Strax utanför samhället Örsundsbro, halvvägs mellan samhället och sjön i gemytliga Rosenborg, finner ni denna 1900-talsdröm med högt i tak som vördnadsfullt renoverats för att harmonisera med dess ursprung. Alla materialval har noga övervägts ur såväl estetiska som miljö- och hälsomässiga aspekter vilket resulterat i traditionella och miljövänliga alternativ såsom golv i massivt trä och cementklinkers, isolering som andas, linoljefärg och äggoljetempera. Samtidigt är huset modernt med bl a treglasfönster, bergvärme, nya våtutrymmen och hemautomationssystem som bl a styr belysning för bästa komfort.

I entréplanet finner ni klassiskt lantkök med nylackad skåpinredning och all maskinell utrustning ni kan tänkas behöva, i direkt anslutning finns matsalen som omges av stora fönsterpartier och sedan ett rejält vardagsrum. På övre plan finner ni ett gigantiskt allrum med öppet till nock och synliga bjälkar, stor eldstad att samlas kring och underbart burspråk som bjuder på milsvid vy över det grönskande grannskapet. Här finns även husets tre sovrum. Våtutrymmena är fördelade på de båda planen och erbjuder både dusch- och badmöjligheter. Utöver detta finns vacker farstu som huvudentré, praktisk vardagsentré och goda förvaringsmöjligheter i skafferi och förråd.

Den stora tomten ligger skyddad från stora, trafikerade gator och är magiskt vacker med all grönska som ramar in och med fantastiska buskar samt rabatter som står i blom. Många olika uteplatser att nyttja; antingen slår ni er till ro på altanen som löper i söder eller så väljer ni en mer skuggig plats på någon av de platser som trädgården erbjuder. Barnen trivs bäst i den skyddade miljön på baksidan där man gjort egen lekplats med bl a linbana och 4m hög gungställning eller vintertid i trädgårdens pulkabacke. God extern förvaring i två isolerade förråd samt i dubbelgarage , utöver parkering i garaget kan man placera otaliga bilar på den grusade uppfarten .

Örsundsbro är ett samhälle beläget i Enköpings kommun med all tänkbar service inom räckhåll, här finner ni skola åk 0-9, fyra dagis, välsorterad mataffär, diverse butiker med bl a inredning och kläder, bibliotek, restaurang, bensinmack, ett stort engagemang inom idrott med Örsundsbro IF i spetsen och 80 föreningar. Många företag väljer att etablera sig i trakten, det finns idag 70 st aktiva företagare däribland attraktiva Ittala Outlet som lockar besökare från stora delar av Sverige. Alstabadet är ett populärt bad ca 1 km bort med vidsträckt gräsmatta och badbryggor. Uvberget erbjuder fin fikaplats med utsikt över Alstasjön och "Fjärdhundraland" är ett samlingsnamn för alla fantastiska, lokala caféer, lanthandlare med lokalproducerad mat och loppisar som finns på Örsundaslätten.

Bra pendlarmöjligheter med 50 minuters bilresa till Stockholm, 40 minuter med bil till Västerås, 20 minuters till Uppsala och 15 minuter till Enköping. För de som föredrar att åka kollektivt finns busshållplatsen 1 km bort med mycket täta bussförbindelser till Enköping, Uppsala och Västerås.

— HISTORIA —
Husets ursprungliga delar uppfördes troligen från början som en del av den Allmänna konst och industriutställningen i Stockholm 1897 (allmänt känt som ”Stockholmsutställningen”) och monterades sedan när utställningen var klar ner och skeppades på båt. Först över Mälaren och sedan upp längs Örsundaån för att slutligen åter byggas upp där det står idag.

Husets första ägare var grosshandlarparet Ernst och Jenny Bolin åt vilket det i första hand mest fungerat som ett sommarnöje då familjen framförallt var verksamma i Stockholm och i Baltikum. Huset fortsatte sedan genom barnen vara i familjen Bolins ägo fram till 1943. Sonen Lorenz Bolin var botaniker och bland annat en av författarna till Floran i Färg som använts i undervisning över hela landet. Möjligen är det detta intresse som är anledningen till bland annat de många bokarna och den stora oxeln som finns på tomten.

På den tiden tillhörde hela området Rosenborg fastigheten, vilket alltså är stamfastigheten, men på 60- talet styckades området upp och omvandlades till fritidsboende. Idag utgörs området av både permanent och fritidsboende.
Ännu längre tillbaka var området beläget längs en viktig handels- och resrutt. Detta har bidragit till att göra omgivningarna till ett rikt kulturlandskap och för den intresserade finns mycket intressant att utforska. Knappt en kilometer västerut fanns t ex vadet Örsunda, som på medeltiden var det första stället väster om Uppsala där man kunde ta sig landvägen söderut över Mälarens öar. Detta innebär bl a att nyvalda medeltida Sveakungar tros ha passerat på sin ”Eriksgata”. Den resa de gjorde för att möta folket efter att ha blivit valda vid Mora stenar.

Linn Thyrestam Grape
Ansvarig mäklare

Linn Thyrestam Grape

Reg. fastighetsmäklare Läs mer om Linn

Planritning

previous slide
next slide
Planlösning från Gryta Rosenborg 12, Såld i Örsundsbro, Enköping Planlösning från Gryta Rosenborg 12, Såld i Örsundsbro, Enköping
bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, din lägenhet, sommarstuga eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Värdering av din bostad