Såld

Tierp, Tierp

Brunnby 110 & Brunnby 112

Slutpris: 3 350 000 kr

Brunnby 110 & Brunnby 112

Kulturhistorisk gård med 2 fastigheter i fint skick som varsamt restaurerats. Anor från 1600-talet.

Nu ges tillfälle att bli ägare till en unik kulturhistorisk gård med två bostadshus det ena ifrån 1700-talet (2 rok) och det andra ifrån 1800-talet (3 rok). Båda husen är väldigt vackra och har bevarats och restaurerats på ett omsorgsfullt sätt både utvändigt och invändigt. Det ena huset är helt vinterbonat och det andra halvt vilket möjliggör året runt boende för den som så önskar. Här bor ni med ett naturskönt läge med en härlig lummig trädgård mitt ibland vidsträckt åkermark på kort avstånd till Örbyhus och på behagligt avstånd ifrån Uppsala (35 min).

Fastigheterna består av huvudbyggnaden (1700-talet), gäststugan (1840-talet), en visthusbod (1600-talet) och en loge (1800-talet). De äldre byggnaderna stod tidigare på en ås i närheten och flyttades år 1828 till dess nuvarande platser.

Huvudbyggnaden, kallad övre huset, är byggt på 1700 talet eller tidigare och fick sin nuvarande form, sk parstuga efter en tillbyggnad i början av 1800-talet (köksdelen). Totalt är huset på ca: 70kvm och är vinterbonat. Huset renoverades både utvändigt och invändigt mellan åren 2000 -2002 där bl.a. grund, stomme, tak och fönster restaurerats. Fönsterglasen är munblåsta. Planlösningen fördelar sig på stort rymligt vardagsrum med en härlig eldstad, gammal bakugn, vackra takbjälkar och kilformade golvplank. Rymligt sovrum med plats för dubbelsäng. Stilrent vinkelkök med diskmaskin och matplats för 8-10 personer. Badrum med tvättmaskin. För den som önskar större så går vinden att inreda till ytterligare 2 sovrum (golv lagt på vinden).

I båda husen finns även välfungerande vedspisar.

Gäststugan, kallad nedre huset, är byggt på 1840-talet. Huset renoverades både utvändigt och invändigt mellan åren 1998 -2000 där bl.a. grund, stomme, tak och fönster restaurerats. Huset är på ca: 63 kvm fördelat på två plan med vinterbonad övervåning (inredd 2000). Planlösningen fördelar sig på nedre plan med ett fullt inrett rymligt kök med matplats. Sovrum/vardagsrum med en vacker fungerande kakelugn. Badrum med dusch och tvättmaskin. Övre plan erbjuder ett allrum/vardagsrum samt ett sovrum.

Även visthusboden och logen har restaurerats varsamt för att behålla sin ursprungliga charm. Båda används idag för förvaring och under logen finns också en jordkällare. Perfekt för förvaring av mat och vin.

Samtliga byggnader har renoverats med fundamentet att byggnadernas ursprungliga prägel bevaras av byggmästaren Bengt Ahlström.

Fiber installerat till vart och ett av husen. Kommunalt vatten och 3-kammarbrunn.

Här erbjuds en liten gård med kultuhistoriskt värde som passar perfekt som året runt boende eller som fritidshus. I området finns gott om besöksmål för dagsutflykter. Ta del av Vendelsjön med sitt sjudande fågelliv, vackra Vendelkyrkan med sitt kulturhistoriska värde och Örbyhus slott med anor från 1400–talet. Här kan du njuta av historisk miljö och härliga konserter sommartid detsamma gäller om andra platser i norduppland som Lövstabruk och Österbybruk. För den golfintresserade har du Örbyhus GK på kort avstånd. Mataffär, badhus och övrig service finner du i Örbyhus som är huvudorten för området. E4:an tar dig med bil från Uppsala på mindre än 40 min och ifrån Stockholm på under 90 min. Föredrar du att åka kommunalt så finns bussförbindelse till Uppsala precis utanför. Välkommen ut och njut av en lugn tillvaro i ett uppskattat och omtyckt område med karaktär av en gammal radby!

Christoffer Stalén Bardaxis
Ansvarig mäklare

Christoffer Stalén Bardaxis

Reg. fastighetsmäklare Läs mer om Christoffer
bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, din lägenhet, sommarstuga eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Värdering av din bostad