Bromma

Stabil bostadsmarknad i Bromma

  • 9 september 2024

Den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik för Bromma visar att medelpriset för bostadsrätter under de senaste tre månaderna varit 3 922 000 kronor, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 62 629 kronor, vilket innebär en prisnedgång med 1,4 procent jämfört med föregående kvartal. Totalt har 418 bostadsrätter sålts under perioden. 


Sett över de senaste 12 månaderna har medelpriset varit något lägre, 3 891 000 kronor, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 62 003 kronor. Totalt har 2 000 bostadsrätter sålts under denna period, och priserna på bostadsrätter har stigit med 1,1 procent jämfört med föregående år.

–Prisnedgången det senaste kvartalet är inte särskilt oväntad med tanke på den extremt stora utbudsökningen som skett den senaste månaden. Det finns gott om positiva signaler från marknaden och det märks inte minst på det ökade antalet visningsbesökare den senaste tiden. Samtidigt är det fortfarande stor variation mellan vilka typer av bostäder som efterfrågas mest, säger Tomas Widerlöv, grundare mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise. 

Efter sommarens minskning av utbudet av både bostadsrätter och villor har det under augusti skett en kraftig ökning av antalet bostäder till salu i Bromma. I juli var det endast 10 villor och 239 bostadsrätter till salu. I augusti var motsvarande siffror 58 villor och 446 bostadsrätter.

–Den senaste tidens ökning av utbudet indikerar en ökad optimism bland bostadssäljarna som märkt att det faktiskt säljs allt fler bostäder och nu hoppas kunna sälja sin bostad till ett pris som motsvarar deras förväntningar, säger Tomas Widerlöv.

Att bostadsmarknaden är på väg mot allt ljusare tider visar sig också genom att både annonstiderna och andelen prissänkta bostäder minskar. Samtidigt som den så kallade budpremien ökar. För villorna var de i genomsnittliga annonstiderna 20 dagar under januari till juli och sjönk i augusti till 12 dagar. Annonstiderna för bostadsrätter var i genomsnitt 27 dagar under årets första sju månader men minskade under augusti till 17 dagar.

Andelen prissänkta villor sjönk i augusti till 5,2 procent från i genomsnitt 5,8 procent under perioden januari till juli. Andelen prissänkta bostadsrätter var i genomsnitt 14,6 procent under årets första sju månader. I augusti sjönk denna siffra till 11,4 procent. 

Medelbudpremien för villor var i augusti 4,7 procent, vilket kan jämföras med genomsnittet för årets första sju månader som var 3 procent. För bostadsrätter var medelbudpremien under perioden januari till juli 5,2 procent och steg under augusti till 5,7 procent.

Två färska undersökningar från Boneo och Hemnet visar på en ökad tilltro till bostadsmarknaden bland bostadsköparna. Statistik från Boneo visar att andelen köpare som tror på stigande bostadspriser har ökat från 46 procent i juni till 49 procent i augusti. Att allt fler tror att bostadspriserna kommer att öka den närmaste tiden bekräftas av Hemnets senaste undersökning bland sina besökare. Den visar att 48 procent av de som besvarat enkäten tror på stigande priser de närmaste sex månaderna, samtidigt som endast 13 procent tror på sjunkande priser. 

–De redan genomförda räntesänkningarna i kombination med de under hösten förväntade är givetvis den starkast bidragande orsaken till den ökade tillförsikten på bostadsmarknaden. Men, eftersom vi samtidigt fått ett kraftigt ökat utbud återstår det att se om vi får några större prisuppgångar på grund av att räntorna fortsätter ned. Vi räknar dock med att antalet försäljningar kommer att fortsätta att öka, dels för att det finns ett uppdämt behov, dels för att räntesänkningarna gör att fler faktiskt har råd att flytta, säger Carina Frank, VD Fjelkners by Widerlöv i Bromma.

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering