Widerlöv

Höstfixa i trädgården

  • 24 augusti 2020

Även om sommaren snart är över finns det massor att göra i trädgården. Passa på att ge gräsmattan, träden och växterna kraft att överleva vintern.

Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Ulriksdal utanför Stockholm menar att rensa ogräs och beskära buskar är något som lämpar sig utmärkt under de så kallade ”jas-månaderna”, det vill säga juli, augusti och september. Buskar och träd är fortfarande i växt och såren som blir när man beskär, läker ihop. Så se till att ta bort vattenskotten, det vill säga grenar som växer uppåt och inåt.

Enligt Bosse så är sensommar och höst är en bra tid att se över och planera trädgården. Anledningarna är flera. Dels står trädgården i sin fulla prakt och det går att få en överblick över dess utseende. Dels går det att etablera nya växter innan vintern, dels är tempot lite lägre än under vår och sommar.

Här är Bosse Rapnes bästa trädgårdstips inför hösten:

Fixa gräsmattan

Den fuktiga hösten lämpar sig väl för att både laga och anlägga gräsmattor. Jorden är varm och fuktig. Fröna hinner gro och rötterna etablera sig innan vintern.

Beskär träd och buskar

Rensa i träd och buskar, ta bort grenar som växer inåt och uppåt. Det gäller särskilt fruktträd som behöver få in ljus i kronan. Rengör verktygen med rödsprit så att inte svamp- och virussjukdomar sprids.

Plantera träd, buskar, växter och lökar

Köp lökarna nu när urvalet är som störst så får du toppfina blommor i vår.

Flytta och föröka växterna

Slutet av september är bästa tiden för att flytta och föröka växter. Börjar man med det tidigare finns det risk att de torkar ut.

Knölar och icke vinterhärdiga växter

Ta upp dem innan första frosten. Det gäller knölväxter, exempelvis dahlior. Låt växterna vissna ner, det fungerar som isolering. Området där stammen och roten möts är hjärtat på växten och den behöver skydd på vintern.

Låt löven ligga

När växterna tappar löven – låt dem ligga. De ger näring till jorden. Bästa sättet är att låta gräsklipparen mala ner dem.

Njut!

Sup in trädgårdens prakt, ta hand om bär och frukt, skörda grönsaker och känn dig rik.

Källa: Leva & Bo

bg

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Klicka på länken och fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst möte.

Klicka för att boka en värdering