Villa

På visningen

Här hittar du tips och råd för att du ska lyckas i sökandet efter din drömbostad. Dyker det upp fler frågor är det bara att fråga din mäklare.

Tillbaka till köpguiden

Mäklaren

Mäklarens roll

Visserligen är det säljaren som har anlitat mäklaren. Men mäklarens uppgift är att vara en oberoende länk mellan köpare och säljare. Och på visningen är mäklarens uppmärksamhet endast tillägnad dig som spekulant. Så är det något du undrar över – fråga, fråga och fråga.

Mäklaren

Bostadsbeskrivning

Av mäklaren får du en bostadsbeskrivning, eller ett prospekt som det också kallas. Där kan du läsa om bostadens hårda fakta. För en villa finns information om byggnadssätt och driftskostnad med mera. Är det någon siffra eller något ord du inte förstår, fråga mäklaren.

Är det något du undrar över – fråga!

Bostaden

Omgivningarna

Se dig om på vägen till visningen. Hur ser närområdet ut? Vilken service finns det? Affärer, kommunikationer, dagis, skolor och grannar? Hur passar det dina personliga behov och önskemål?

På kommunens hemsida kan du läsa om det finns några framtida planer för området. Du kan också fråga din mäklare om området.

Mäklaren

Inredning som inte faller i smaken?

Försök att bortse från saker som försvinner vid ett ägarbyte. Färgval och tapeter som du inte gillar är lätta att byta. Även större installationer kan vara värda att försöka tänka bort om du gillar bostaden i övrigt. En för litet badrum, en felplacerad vägg, ett orimligt stort rum där du behöver två. Ta reda på vad det kostar att bygga ut badrummet, flytta på väggen eller sätta upp en vägg och dela av. Det kan till och med bli en fördel för dig om inga andra spekulanter klarar av att ”tänka bort detta”, vilket betyder att du kanske får bostaden till ett bättre pris.

Intressebanken

Kan en bostad bli såld före visning?

Ja, ibland. Det är alltid säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden och kommer det in ett tillräckligt bra förhandsbud kanske han eller hon väljer att sälja bostaden innan allmän visning. Mejla därför dina kontaktuppgifter till mäklaren och berätta att du vill bli kontaktad om det blir aktuellt att sälja innan visning. Det är viktigt att mäklaren förstår att du är en seriös och köpklar spekulant. Som medlem i Intressebanken får du förhandsinformation om alla bostäder som överensstämmer med de önskemål du angett, redan innan de kommer ut på den öppna marknaden så att du inte riskerar att missa något.

Intressebanken
Fri värdering

Ska vi ses online eller hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst, digitalt eller fysiskt, möte.

Villa

Måste jag besikta bostaden?

Utan fackkunskaper kan det vara svårt att bedöma skicket på ett hus. Fråga mäklaren om det finns ett besiktningsprotokoll att ta del av, säljaren har kanske redan gjort en besiktning? Om inte rekommenderar vi dig att boka in en egen. En så kallad överlåtelsebesiktning är en ren investering.

Besiktningsmannen ser saker du inte ser och minskar risken för att du gör ett dåligt köp. Se till att du vet vad som ingår i undersökningen och inte. Då kan du anlita andra firmor för kompletterande undersökningar om du vill. Tänk på att besiktningsmannen inte undersöker allt som går att undersöka. Både du och säljaren bör vara med på besiktningen.

Troligtvis köper du huset – då kan du få värdefull information om det nu. Och hittar ni allvarligare brister kanske du och säljaren kan komma överens redan nu om hur ni ska gå vidare. Den besiktning som besiktningsmannen gör på uppdrag av köparen är vanligtvis en byggteknisk undersökning av byggnader och mark som har teknisk betydelse för byggnaden. Besiktningsmannen sammanställer ett protokoll med uppgifter om fastighetens skick vid besiktningen. Besiktningen omfattar normalt inte installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. För dessa delar har köparen kvar sin undersökningsplikt.

Villa

Vad är undersökningsplikt?

Som köpare har du enligt lag något som kallas undersökningsplikt. Det innebär att du är skyldig att undersöka bostaden noggrant före köpet.

Du kan inte i efterhand ställa krav för de fel eller brister som du borde ha upptäckt vid en noggrann genomgång. Säljaren ansvarar heller inte för fel eller brister som beror på bostadens ålder, skick, användning och pris. Kort sagt säljs bostaden i befintligt skick.

Mäklaren får sin information om bostadens skick från säljaren och har ingen skyldighet att undersöka bostaden närmare. Köparens undersökningsplikt omfattar hela fastigheten, det vill säga mark, byggnader och installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten.

Villa

Vad är dolda fel?

Kan felen inte upptäckas vid en grundlig undersökning av en normalkunnig person räknas de som dolda. Om inte säljaren berättat om felen förstås. Eller om du hade kunnat förvänta dig felen på grund av husets ålder, skick eller pris. Då är de inte längre dolda. Säljaren ansvarar för dolda fel i tio år men kan i kontraktet friskriva sig från dessa.

Bostaden

Säljaransvarsförsäkring

Det förekommer att säljaren har tecknat en försäkring mot dolda fel, en så kallad säljaransvarsförsäkring. Till försäkringen hör en besiktning av bostaden och du som köpare kan få läsa protokollet. En säljaransvarsförsäkring ger en trygg köpprocess för både köpare och säljare. Men glöm inte att du som köpare ändå har kvar din undersökningsplikt.

Bostaden

Vad händer om du hittar brister före köpet?

Fundera över om du fortfarande är intresserad och vill köpa huset. Brister som du kan upptäcka ingår i köpet. Var alltid noga med undersökningsplikten.

Mäklaren

Vad händer om du hittar brister efter köpet?

Om du anlitade en besiktningsman och han eller hon har missat brister som borde ha upptäckts har du rätt att begära ersättning. Kolla med försäkringsbolaget om de kan ge dig ersättning för skador. Igen: Du kan aldrig i efterhand begära ersättning från säljaren för fel du skulle kunnat upptäcka före köpet.

Bostaden

Nästa steg

Lämna ditt namn och dina kontaktuppgifter till mäklaren på visningen. Efter avslutade visningar och en sammanställning av intresset för bostaden kommer mäklaren att kontakta dig för vidare information och eventuell budgivning. Även om du skulle bestämma dig för att inte lägga något bud på just den bostaden det är visning på denna gång, kan mäklaren vara till hjälp när du fortsätter leta.