Sista steget

Skriva kontrakt

Att skriva kontrakt är det sista steget i köpet. Självklart finns det saker som är viktiga att tänka på innan du skriver på, och här har vi sammanställt det viktigaste för dig att ha med dig till kontraktsskrivningen.

Köpguiden

Sista steget

Att skriva kontrakt

Det är bra att skriva kontrakt så snart som möjligt efter avslutad budgivning. Köpet är nämligen inte bindande förrän både säljare och köpare har skrivit under ett köpeavtal.

Avtalet kan innehålla särskilda villkor om till exempel finansiering, besiktning eller försäljning av köparens bostad. Mäklaren verkar för att de villkor tas med som behövs för att tillvarata både köparens och säljarens intressen.

För kontraktskrivning träffas parterna oftast på mäklarkontoret. Slutuppgörelsen (tillträdet) sker på mäklarkontoret och köparens bank är uppkopplad samtidigt.

Det är bra att skriva kontrakt så snart som möjligt

Olika sorters kontrakt

Att bli sambo

Att flytta ihop och forma sitt gemensamma hem är härligt. Men vad är det egentligen som gäller om förhållandet tar slut? Sambolagen säger att när ett samboförhållande upphör har du rätt till hälften av värdet på bostaden och det bohag som införskaffats för gemensamt bruk under den tid som ni levt som sambos. Men det du tog med dig in i förhållandet och ägde innan ni blev sambos tillhör dig och bara dig. Sambolagen gäller alltid om du inte avtalar bort den genom ett samboavtal.

Går ni in med olika stora delar av kontantinsatsen eller ska ha en annan ägarfördelning än 50/50 bör ni skriva ett avtal. Din mäklare kan hjälpa dig att komma i kontakt med en jurist för detta.

Olika sorters kontrakt

Delat ägande

Ibland är det aktuellt med delat ägande av en bostad. Det kan vara sambos eller gifta par som av olika anledningar ska äga olika stor del av bostaden. Det kan antingen återspegla hur stor del ni går in med vardera i bostaden eller så brukar det vanligtvis skrivas 50/50 och insatsen mellan parterna noteras med ett separat avtal med hjälp av en jurist.

Vanligtvis är det skattemässiga skäl som gör att du vill ha en annan ägarfördelning än 50/50. I en bostadsrättsförening kan det även finnas särskilda krav på hur stor andel vardera ni som minst får äga.

Informera mäklaren om din situation i god tid så att allt blir rätt till kontraktsskrivningen.

Fri värdering

Ska vi ses online eller hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst, digitalt eller fysiskt, möte.