Köpguiden

Innan du börjar

Innan du börjar leta finns det mycket som ska tänkas igenom. Här har vi sammanställt en lista med sådant som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Tillbaka till köpguiden

Innan du börjar

Vad har du råd med?

Det är roligare att fantisera, men för att hitta bostaden som matchar både dina önskemål och ekonomiska verklighet är det en god idé att börja med att undersöka vad du har råd med. Din mäklare eller bank kan till exempel hjälpa dig med att göra en plan för finansieringen och en boendekalkyl.

Värdet på ditt nuvarande boende kan vara avgörande för hur mycket du kan betala för din nya bostad. Mäklaren kan hjälpa dig med att göra en marknadsmässig bedömning. När du vet hur mycket pengar du har att röra dig med i ditt bostadsköp är det lättare att räkna ut ditt ”tak”. Widerlöv erbjuder kostnadsfri värdering av din bostad.

Fri värdering

Ska vi ses hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst, möte.

Boendet som investering?

Många säger att man betalar till sig själv när man köper en bostad. Det är bara delvis sant, eftersom räntor, driftkostnader och månadsavgifter inte går tillbaka till din egen plånbok. Om du däremot amorterar på lånet på bostaden så betalar du till dig själv. På lång sikt är det nästan alltid mer ekonomiskt att köpa istället för att hyra. En investering i form av en egen bostad har historiskt sett varit en mycket god affär, för de allra flesta.

Lån

Lånelöfte och fullmakt

Ett lånelöfte är bra att skaffa så tidigt som möjligt. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en bra bankkontakt. Befinner du dig på annan ort under köpprocessen?

Vi hjälper dig att få fram en fullmakt för någon som kan skriva under avtalen i din frånvaro. De flesta mäklare har någon gång varit med om att säljaren valt en annan köpare på grund av att den första inte kunde skriva kontrakt tillräckligt snabbt efter avslutad budgivning.

Pris

Utgångspris och slutpris

Det flesta bostäders slutpris uppkommer genom en budgivning. Det är därför viktigt att veta att slutpriset är vad marknaden är beredd att betala just nu – ett marknadspris. Du är en del av marknaden och det är du som bestämmer vilket bud du vill lägga. Säljaren är enligt lag aldrig skyldig att sälja, även om han fått ett bud som är över utgångspriset.

Det är inte alltid priset som är den avgörande faktorn för säljaren. Saker som tillträdesdatum och att köparen har finansieringen klar kan väga lika tungt i säljarens val av köpare.

Pris

Vad ska jag räkna med att min drömbostad kostar?

Efter ett tag kommer du att bli expert på priserna för den typ av bostad som just du är intresserad av. Därför är det viktigt att du regelbundet går på visningar och lär dig marknaden. Även de bostäder som bara skiljer sig i mindre detaljer från dem du verkligen vill ha är värda att hålla ögonen på.

Kolla upp vad slutpriset blir när en intressant bostad sålts så vässar du din prismedvetenhet ett snäpp till.

Pris

Vad är ett “Accepterat pris™”?

De bostäder som vi på Widerlöv förmedlar har vi ofta annonserat med ”Accepterat pris™”. Accepterat pris innebär att utgångspriset ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris om inget högre bud inkommer. Vi undersöker först marknaden noggrant, diskuterar med säljaren och sätter sedan ett utgångspris så nära marknadsvärdet som möjligt. Metoden ser till att det verkligen är rätt slags köpare som kommer på visningen. Det vill säga personer som både vill och kan köpa den aktuella bostaden. Det finns ingen vits med att 30–40 personer kommer på visning och börjar drömma om en bostad som kommer att kosta en miljon kronor mer än vad de hade tänkt sig.

Pris

Vad innebär fast pris?

Ibland säljs bostäder till ”Fast pris”. Det innebär att bostaden säljs utan budgivning. Priset är fast och det är först-till-kvarn som gäller enligt de turordningsregler som mäklaren fastställer. I slutändan är det alltid säljaren som bestämmer vem som får köpa. Fördelarna för dig som köpare är givetvis att du slipper den stress en budgivning innebär och du kan direkt räkna ut boendekostnad. Dessutom går affären ofta snabbt.

Hitta

Låt internet göra jobbet

Att leta bostad effektivt kan vara både tidsödande och svårt med alla reklamblad och nätannonser. Använd dig av en bra bevakningstjänst som till exempel Intressebanken eller Hemnet. Då missar du inte några intressanta bostäder som kommer ut på marknaden. Vill du registrera dig i vårt spekulantregister Intressebanken kan vi givetvis hjälpa dig med detta. Intressebanken bevakar marknaden åt dig efter de specifika önskemål du angett. Tjänsten är kostnadsfri och hela 10% av de bostäder vi förmedlar säljs direkt genom Intressebanken. Anmäl dig du också, så riskerar du inte att missa någon intressant bostad.