Köpguide

Budgivning

Under en budgivning finns det en del att tänka på, men det viktigaste rådet är att se till att mäklaren alltid kan få tag på dig.

Köpguiden

Viktigt

Var tillgänglig!

Se till att mäklaren kan få tag på dig. Lämna nummer där du kan nås både dagtid och kvällstid. Meddela även om du är upptagen eller bortrest under budgivningen. Vi hjälper dig att ordna en fullmakt om det behövs. Lämna gärna flera telefonnummer och mejladress.

Verifierad budgivning
I de flesta av våra försäljningar erbjuds tjänsten Verifierad budgivning. Vår strävan är att samtliga budgivare är identifierade med BankID så långt det är möjligt. Tjänsten Verifierad budgivning erbjuds via Cetti och bidrar till en ökad transparens i budgivningsprocessen för involverade parter i en av livets viktigaste affärer.

Det är viktigt att mäklaren kan nå dig!

Hos Widerlöv

Säkra bud™

På de bostäder som Widerlöv förmedlar får alla som är med och bjuder på en bostad godkänna att deras namn, telefonnummer och bud lämnas ut till den slutgiltiga köparen. På kontraktskrivningen får både köpare och säljare budgivningslistan där namn, telefonnummer och bud från samtliga budgivare framgår. Widerlöv låter regelbundet en oberoende granskningsman genomföra stickprovskontroller genom att kontakta deltagare i avslutade budgivningar för att säkerställa att allt har gått rätt till.

Tips

Lånelöftet visar att du har finansiering

Som tidigare nämnts är det viktigt att du har ett lånelöfte när du letar efter nytt boende. Ibland går budgivningen väldigt snabbt och då är det sällan som säljaren vill vänta i några dagar på att en spekulant ska få finansieringen klar. Innan du deltar i budgivningen bör du kontrollera om din bank har ställt några särskilda krav på ditt lånelöfte. Det kan t ex vara att godkänna objektet/ föreningens ekonomi eller att du måste sälja din nuvarande bostad innan du kan köpa en ny bostad. Om ditt lånelöfte innehåller villkor ska du meddela mäklaren detta i samband med att du deltar i budgivningen.

Tips

Taktik

Det är svårt att ha någon särskild taktik i budgivning eftersom du inte vet vem eller vilka du bjuder mot. En taktik är ”skrämseltaktiken” där någon chockhöjer flera hundra tusen för att få osäkra spekulanter att hoppa av. En annan är ”följa John-taktiken” där budgivaren ser vad andra lägger och höjer budet i samma takt.

Ibland händer det att spekulanter lägger ett dolt bud. Dolt bud innebär oftast att någon har framfört ett bud med villkor om att det ska vara hemligt för övriga spekulanter och budgivare. Det är då helt upp till säljaren att bestämma om det dolda budet ska accepteras eller inte.

Tips

Tillträdesdatum och villkor kan avgöra

Försök att vara flexibel och tillmötesgående så att du inte blir bortvald på grund av att ditt önskemål om tillträdesdatum inte passar säljaren. Ställer du även speciella villkor mot säljaren kan du bli bortvald om övriga budgivare inte gör det.

Köparens fördel

Ett snabbt avslut

Enligt lag måste mäklaren framföra alla bud till säljaren innan kontraktet är påskrivet av båda parter, även om budgivningen är avslutad och det fi nns en muntlig överenskommelse om köp. I värsta fall kan ett nytt bud inkomma mitt under kontraktskrivningen och säljaren avgör om hon eller han vill ta emot det. För dig som köpare är en sådan situation naturligtvis inte rolig, därför är det viktigt att boka kontraktskrivning så snart som möjligt efter avslutad budgivning för att minimera risken att nya bud kommer in.

Fri värdering

Ska vi ses online eller hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst, digitalt eller fysiskt, möte.