Välkommen till Widerlöv

Att köpa bostadsrätt (viktiga begrepp)

Att köpa bostadsrätt är annorlunda från att köpa en villa. Här sammanfattar vi snabbt det viktigaste att tänka på när du köper bostadsrätt.

Köpguiden

Att köpa

Bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt skiljer sig lite från att köpa en villa, där du köper och äger fastigheten. En bostadsrätt är en rätt att nyttja en viss bostad i en bostadsrättsförening, på obegränsad tid. Bostaden ägs av bostadsrättsföreningen.

Som spekulant på en bostadsrätt är det viktigt att du kollar upp föreningens ekonomiska status. Detta gör du genom att titta igenom årsredovisningen. Det kan kännas svårt, för att inte säga obegripligt i vissa fall. En årsredovisning är en offentlig, årlig rapport med till exempel ekonomisk och finansiell information som bland annat aktiebolag och ekonomiska föreningar enligt lag är skyldiga att lämna till Bolagsverket.

Bra begrepp att känna till

Balansräkningen

Föreningens resultat

Förvaltningsberättelsen

Resultaträkningen

Årets resultat

Årsredovisningen

Bostadsrätt

Äkta eller oäkta bostadsrättsförening?

Något oäkta är ju sällan positivt. Så behöver det inte alls vara med bostadsrättsföreningar. Kanske till och med tvärt om. Men för att undvika otrevliga överraskningar är det bra att veta lite vad som gäller.
Äkta bostadsrättsföreningar finansieras i huvudsak av medlemmarnas avgifter, alltså av de som bor i föreningen. Det är också den absolut vanligaste föreningsformen.

En oäkta bostadsrättsförening däremot finansieras till stor del av lokalhyror från till exempel butiker och restauranger som är belägna i föreningens hus och som är föreningens hyresgäster. Fördelen är att avgiften för de boende brukar bli låg. Minus är att du kan förmånsbeskattas om avgiften är ”för” låg. Till en oäkta förening är det heller inte möjligt att ta med sig en eventuell vinst från en tidigare försäljning som du fått uppskov med skatten på. Och du får inte ta med dig en vinst när du säljer.
Hur stor del av vinsten som ska beskattas skiljer sig också åt mellan äkta och oäkta föreningar. För att du ska vara rätt uppdaterad så kolla med Skattemyndigheten, enklast genom att besöka deras hemsida skatteverket.se.

Intressebanken

Bostadsrättsförening eller bostadsförening?

Du som letar lägenhet kommer kanske att stöta på så kallade bostadsföreningar. Det är namnet på samägda boenden som bildades innan bostadsrättslagen infördes, 1930. Det innebär att de istället lyder under den allmänna lagen om ekonomiska föreningar.

Det är oftast ingen praktisk skillnad mellan att bo i en bostadsrättsförening och i en bostadsförening – tänk bara på att din bank vill godkänna bostadsföreningens stadgar i samband med lånebeviljande (eftersom de kan skilja sig åt mellan olika föreningar). Generellt sett är dessa äldre föreningar ofta stabila och välskötta, och det finns god kunskap om både ekonomisk historik och husets skick.

Fri värdering

Ska vi ses online eller hemma hos dig?

Nya tider skapar nya möjligheter. Du kanske går i försäljningstankar, eller så funderar du på vad din bostad är värd. Oavsett om du har planer på att sälja din bostad eller bara är nyfiken på värdet kan du ta hjälp av våra mäklare. Vi värderar ditt hus, sommarstuga, lägenhet eller fastighet. Antingen hemma hos dig eller digitalt. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig för ett förutsättningslöst, digitalt eller fysiskt, möte.