Villapriserna i Västerås på ny toppnivå
Widerlov logo

widerlöv Västerås

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Villapriserna i Västerås på ny toppnivå

Villapriserna i Västerås på ny toppnivå

Rekordstort utbud av bostadsrätter

Villapriserna i Västerås fortsätter att stiga. Under juli nådde villapriserna en ny högstanivå då de steg med 0,4 procent. Bostadsrättspriserna var under samma period i stort sett oförändrade med en marginell nedgång på 0,1 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Bostadsmarknaden fortsatte att visa styrka under sommarmånaderna. Att fler tillbringat mer tid hemma under semestern är en naturlig förklaring till att aktiviteten varit så hög som den varit under sommaren, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringen i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 2,6 procent samtidigt som villapriserna återigen är uppe på en ny toppnivå. Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 0,8 procent och priserna på villor med 4,5 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 126,8 procent och villapriserna med 76,5 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 708 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 28 635 kronor, baserat på 202 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 636 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 537 kronor, baserat på 550 försäljningar. 

Antalet bostäder som var till salu i Västerås minskade som vanligt under juli. Antalet bostadsrätter som var till salu var dock rekordhögt under både juni och juli. Antalet bostadsrätter som var till salu under juli uppgick till 325 vilket kan jämföras med samma månad förra året då 286 bostadsrätter var till salu. Antalet villor till salu under juli uppgick till 54, vilket var 21 färre än under föregående år. 

-- Det låga utbudet av villor de senaste månaderna har bidragit starkt till prisökningen på just villor under samma period. Samtidigt håller det rekordhöga utbudet av bostadsrätter tillbaka priserna något på dessa, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Informationen i pressmeddelandet grundar sig på statistik från Hemnet, Mäklarstatistik och boprisindex från Valueguard.

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00