Bostadspriserna i Västerås spretade i maj
Widerlov logo

widerlöv Västerås

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Bostadspriserna i Västerås spretade i maj

Bostadspriserna i Västerås spretade i maj

Utbudet fortsätter att öka

Under maj spretade bostadspriserna lite då priserna på bostadsrätter gick ned med 0,5 procent samtidigt som villapriserna steg med 0,3 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Det är ett styrkebesked av marknaden att bopriserna är och varit så stabila under dessa coronatider och trots att utbudet successivt har ökat under våren och försommaren. Samtidigt rusade börserna världen över under maj vilket bidragit till att skapa en ökad optimism kring framtiden, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringen i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 1,0 procent medan villapriserna återigen är uppe på en ny toppnivå. Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 1,8 procent och priserna på villor med 4,7 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 130,3 procent och villapriserna med 75,3 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 754 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 28 705 kronor, baserat på 224 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 688 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 923 kronor, baserat på 599 försäljningar. 

Antalet bostäder som var till salu i Västerås fortsatte att öka under maj. Antalet bostadsrätter som var till salu under maj ökade från 427 till 451 samtidigt som antalet villor ökade från 103 till 110. Jämfört med maj förra året var det i år 7 procent fler bostadsrätter men hela 32 procent färre villor till salu i maj i år.

-- Förutom att räntorna fortfarande förväntas ligga kvar på dagens låga nivåer ett bra tag framöver är en annan viktig förklaring till Västerås starka bostadsmarknad att vi historiskt sett haft en väldigt stabil arbetsmarknad och att det också märks i dessa coronatider, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Informationen i pressmeddelandet grundar sig på statistik från Hemnet, Mäklarstatistik och boprisindex från Valueguard.

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00