Västerås bostadsmarknad går mot strömmen
Widerlov logo

widerlöv Västerås

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Västerås bostadsmarknad går mot strömmen

Västerås bostadsmarknad går mot strömmen

Bopriserna steg under april

Trots Coronakrisen ökade bopriserna i Västerås för fjärde månaden i rad då priserna på både bostadsrätter och villor steg under april. Priserna på bostadsrätter ökade med 0,1 procent samtidigt som villapriserna steg med 0,3 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Det är naturligtvis lite förvånande att bopriserna fortsätter att stiga mitt under den pågående Coronakrisen. Här går Västerås mot strömmen då flera andra större städer haft sjunkande priser de senaste månaderna, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringen i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 0,5 procent medan villapriserna nu är uppe på en ännu ny toppnivå. Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 2,9 procent och priserna på villor med 5,1 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 131,5 procent och villapriserna med 74,9 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 710 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 28 310 kronor, baserat på 202 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 692 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 970 kronor, baserat på 553 försäljningar. 

Antalet bostäder som var till salu i Västerås nådde under april nya toppnivåer för den här tiden på året. Antalet bostadsrätter som var till salu under april ökade från 413 till 427 samtidigt som antalet villor ökade från 100 till 103. Jämfört med april förra året var det i år 5 procent fler bostadsrätter och 2 procent fler villor till salu i april i år.

-- De totala försäljningsvolymerna i Västerås har den senaste månaden legat på en ganska normal nivå. Det visar att det finns en stark efterfrågan även om försäljningstiderna nu är längre än för några månader sedan, vilket bidrar till att utbudet fortsätter att ligga på en hög nivå, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Informationen i pressmeddelandet grundar sig på statistik från Hemnet, Mäklarstatistik och boprisindex från Valueguard.

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00