Fortsatt uppåt i februari men virusspridningen oroar
Widerlov logo

widerlöv Västerås

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Fortsatt uppåt i februari men virusspridningen oroar

Fortsatt uppåt i februari men virusspridningen oroar

Priserna på både villor och bostadsrätter ökade

Bopriserna på andrahandsmarknaden i Västerås fortsatte uppåt i februari då priserna på bostadsrätter ökade med 0,4 procent samtidigt som villapriserna steg med 1,9 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Den starka marknaden fortsatte under februari med alltfler visningsbesökare och budgivningar. Den senaste veckan har dock Coronaspridningen och den massiva mediala uppmärksamheten som den fått skapat en osäkerhet som det i dagsläget är svårt att säga hur den kommer att påverka marknaden under de närmaste veckorna och månaderna, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringen i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 2,0 procent medan villapriserna nu tangerar sin tidigare toppnivå. Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 2,8 procent och priserna på villor med 5,4 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 128,2 procent och villapriserna med 73,1 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 532 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 26 433 kronor, baserat på 151 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 625 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 593 kronor, baserat på 460 försäljningar. 

Antalet bostadsrätter som var till salu i februari ökade jämfört med januari, från 344 till 373. Jämfört med februari förra året var det i år 19 fler bostadsrätter till salu i februari i år. Utbudet av villor ökade under februari med 18 procent jämfört med januari, vilket innebär att 78 villor då var till salu jämfört med 66 i januari. I februari förra året var det 74 villor till salu i Västerås kommun.

-- Både oroligheterna som följde i kölvattnet av Lehman Brotherskraschen 2008 och Eurokrisen 2011 ledde till sjunkande bostadspriser. Det är ännu för tidigt att säga om oron för coronaviruset kommer att orsaka en prisnedgång på bostadsmarknaden och i så fall hur stor den kan bli. Om man köper och säljer på samma marknad så är prisutvecklingen av mindre betydelse och idag är det betydligt fler som säljer sin nuvarande bostad innan de köper nytt och då kan en prisnedgång till och med vara fördelaktig. Vi kan konstatera att börserna fallit ganska mycket de senaste veckorna som en följd av virusutbrottet, men hittills har effekten på bostadsmarknaden varit liten bl.a. eftersom merparten av bostadsköparna inte finansierar sina bostadsaffärer genom att sälja aktier. Däremot bidrar ett fall på börsen till att öka oron generellt, vilket i sin tur kan komma att påverka även bostadsmarknaden. Ju mer börsen faller och ju längre oron består desto större är sannolikheten för att även bostadsmarknaden påverkas av Coronautbrottet. Detsamma gäller om arbetslösheten skulle börja öka, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Informationen i pressmeddelandet grundar sig på statistik från Hemnet, Mäklarstatistik och boprisindex från Valueguard.

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2018.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00