Liten nedgång för bopriserna i Västerås
Widerlov logo

widerlöv Västerås

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Liten nedgång för bopriserna i Västerås

Liten nedgång för bopriserna i Västerås

Stor minskning av utbudet de senaste veckorna

Bopriserna på andrahandsmarknaden i Västerås stod i det närmaste still under november. Dock noteras en liten nedgång då villapriserna gick ned med 0,4 procent från den tidigare toppnivån föregående månad samtidigt som bostadsrättspriserna gick ned med 0,1 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

--Utbudet på andrahandsmarknaden har minskat kraftigt från slutet av november, vilket ligger helt i linje med hur det brukar se ut så här års. Väldigt få nya bostäder läggs ut under det som återstår av året, samtidigt som en del av utbudet säljs och andra bostäder tas bort för att läggas ut igen i början av nästa år, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co.

Sedan toppnoteringarna för bostadsrätterna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 2,6 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har dock bostadsrättspriserna ökat med 4,3 procent och priserna på villor med 5,3 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 126,8 procent och villapriserna med 71,5 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 564 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 27 487 kronor, baserat på 245 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 630 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 814 kronor, baserat på 625 försäljningar. 

Under november minskade utbudet av bostadsrätter med 12 procent jämfört med föregående månad och uppgick till 373 stycken. Utbudet av villor minskade under samma period med 18 procent, vilket innebär att 102 villor var till salu under månaden. Det totala utbudet låg dock trots minskningen på en högre nivå än genomsnittet för november de senaste fem åren.

--Noterbart är att det finns ett bra underliggande intresse för de bostäder som ligger ute till försäljning. Vi märker det inte minst genom antalet besökare på webben som, i genomsnitt för alla publicerade bostadsannonser, ökat markant i takt med att utbudet minskat ganska kraftigt de senaste veckorna, säger Tomas Widerlöv. 

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Informationen i pressmeddelandet grundar sig på statistik från Hemnet, Mäklarstatistik och boprisindex från Valueguard.

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2018.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00