Villapriserna i Västerås på ny toppnivå
Widerlov logo

widerlöv Västerås

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Villapriserna i Västerås på ny toppnivå

Villapriserna i Västerås på ny toppnivå

Ökade försäljningsvolymer de senaste månaderna

Bopriserna på andrahandsmarknaden i Västerås stod i det närmaste still under oktober. Villapriserna ökade dock återigen till en ny toppnivå efter en uppgång med 0,6 procent samtidigt som bostadsrättspriserna gick ned med 0,1 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Även om priserna inte rörde sig särskilt mycket under oktober genomfördes det väldigt många försäljningar under månaden. Det är en stark signal på att marknaden återhämtat sig ordentligt sedan nedgången i slutet av 2017, säger Tomas Widerlöv VD på Widerlöv & Co.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna sjunkit med 2,5 procent medan villapriserna under oktober nådde sin hittills högsta nivå efter en uppgång med 0,6 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med 2,2 procent och priserna på villor med 4,8 procent. Sedan januari 2011 har prisuppgången på bostäder i Västerås vara mycket kraftig. Bostadsrättspriserna har sedan dess ökat med hela 127,0 procent och villapriserna med 72,2 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås kommun är enligt Mäklarstatistik nu 3 569 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 27 144 kronor, baserat på 249 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 578 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 23 564 kronor, baserat på 624 försäljningar. 

Utbudet på andrahandsmarknaden i Västerås fortsätter att ligga på en ovanligt hög nivå. Under månaden var det 424 bostadsrätter och 124 villor till salu vilket kan jämföras med snittet de senaste fem åren som för oktober månad ligger på 382 bostadsrätter och 110 villor. I sammanhanget kan noteras att de tre senaste åren drar upp snittet avsevärt.

-- Att priserna fortsätter att vara stabila eller till och med uppåtgående trots att utbudet är större än vanligt är ytterligare ett tecken på att Västeråsmarknaden känns ganska stark, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Informationen i pressmeddelandet grundar sig på statistik från Hemnet, Mäklarstatistik och boprisindex från Valueguard.

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2018.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00