Bostadspriserna i Uppsala fortsätter uppåt
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Bostadspriserna i Uppsala fortsätter uppåt

Bostadspriserna i Uppsala fortsätter uppåt

Ökningstakten mattades av under juni

Prisuppgången i Uppsala fortsatte under juni även om ökningstakten då mattades av något. Villapriserna steg under juni för trettonde månaden i rad efter en ökning med 0,6 procent samtidigt som priserna på bostadsrätter steg med 0,5 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv.

- Att ökningstakten mattas av efter det senaste årets prisuppgång är inget förvånande. Det sammanfaller dessutom med den första sommarmånaden då priserna oftast brukar gå ned lite, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Enligt Valueguards boprisindex för Uppsala steg priserna på både bostadsrätter och villor under juni till nya toppnivåer och de senaste tolv månaderna har borättspriserna i Uppsala ökat med 9,2 procent samtidigt som villapriserna ökat med hela 18,1 procent. Sedan januari 2011 har priserna på bostadsrätter i Uppsala ökat med i genomsnitt 72,3 procent och under samma tid har villapriserna ökat med 82,2 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 5 463 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

39 454 kronor, baserat på 266 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 687 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 41 385 kronor, baserat på 1 417 försäljningar.

Utbudet av både villor. bostadsrätter och fritidshus minskade under juni, bostadsrätterna med lite drygt 100 stycken till 703 och villorna med 16 stycken till 137. Antalet bostadsrätter som var till salu under juni var mer än 100 färre än samma månad föregående år men ändå nästan 60 fler än genomsnittet för månaden de senaste sju åren. Även villorna som var till salu i juni i år var klart färre än för ett år sedan och jämfört med junigenomsnittet de senaste sju åren var det nästan 20 procent färre i år. Högsäsongen för fritidshusen märks tydligt på den kraftiga ökningen av utbudet de senaste månaderna. Antalet fritidshus som var till salu i Uppsala kommun uppgick under juni till 40 stycken vilket är sex fler än junigenomsnittet de senaste sju åren.

- Förutom att utbudet av bostadsrätter har ökat en del de senaste månaderna har det under den senaste tiden infunnit sig ett slags priströtthet bland många av bostadsspekulanterna vilket sammantaget gör att vår bedömning är att vi de närmaste månaderna kommer att få en försiktigare prisutveckling på bostadsrätterna medan priserna på villorna mycket väl kan fortsätta lite uppåt ett tag till, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde¬förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 80 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv förmedlade cirka 2 300 bostäder och omsatte drygt 100 Mkr under 2020.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00