Rekorduppgång för villapriserna i Uppsala under mars
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Rekorduppgång för villapriserna i Uppsala under mars

Rekorduppgång för villapriserna i Uppsala under mars

Ny toppnivå för priserna på bostadsrätter

Under mars ökade villapriserna mer än vad de någonsin gjort under en enskild månad. Villapriserna steg med hela 4,5 procent under mars och det var dessutom tionde månaden i rad som villapriserna i Uppsala steg. Även priserna på bostadsrätter steg, med 1,3 procent, under mars och nådde därmed en ny toppnivå visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv.

-- Den kraftiga prisuppgången på villor det senaste året bekräftar verkligen de förändrade boendeprioriteringar som uppkommit under pandemin. Att utbudet samtidigt varit klart lägre än normalt och boräntorna förväntas fortsätta att vara låga under en lång tid har adderat ytterligare pristryck på villamarknaden, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna i Uppsala nu tagit igen den efterföljande nedgången och noterade under mars en ny toppnivå samtidigt som även villapriserna noterar ännu en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har borättspriserna i Uppsala ökat med 7,3 procent samtidigt som villapriserna ökat med 16,4 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 5 406 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

39 615 kronor, baserat på 162 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 582 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 41 717 kronor, baserat på 1 132 försäljningar.

Utbudet av villor ökade förvisso under mars men var ändå klart lägre än vad som är normalt för den aktuella tidpunkten på året. Antalet bostadsrätter som var till salu under mars var i det närmaste identiskt med utbudet i februari. Jämfört med det genomsnittliga utbudet de senaste sju åren var det dock nästan 50 färre bostadsrätter till salu under mars i år.

-- Även på nyproduktionsmarknaden är trendskiftet tydligt, med en högre efterfrågan på de större bostäderna. Det måste med största sannolikhet tillskrivas pandemin och de förändrade boendepreferenser som den medfört, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde¬förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 80 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv förmedlade cirka 2 300 bostäder och omsatte drygt 100 Mkr under 2020.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00