Nu kostar snittvillan i Uppsala kommun mer än fem miljoner
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Nu kostar snittvillan i Uppsala kommun mer än fem miljoner

Nu kostar snittvillan i Uppsala kommun mer än fem miljoner

Villapriserna steg för nionde månaden i rad

Bopriserna fortsätter att stiga i Uppsala visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv. Under februari ökade priserna på bostadsrätter med 1,1 procent samtidigt som villapriserna steg med 0,5 procent. Det var den nionde månaden i rad som villapriserna i Uppsala steg.

-- Villapriserna brukar stiga vid den här tiden på året och det hänger ihop med att utbudet oftast är betydligt lägre då än senare på våren, försommaren och i början av hösten. Utbudet av villor är dock lägre än normalt just nu, vilket ger en ytterligare skjuts uppåt för priserna, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 1,4 procent samtidigt som villapriserna för nionde månaden i rad noterar ännu en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 4,1 procent samtidigt som villapriserna ökat med 10,6 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 5 206 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

37 444 kronor, baserat på 139 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 528 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 40 947 kronor, baserat på 923 försäljningar. 

Utbudet på villasidan fortsätter att vara väldigt lågt. Det ökade visserligen i februari jämfört med januari, men det ligger fortfarande långt under det normala för årstiden. Bostadsrätterna har inte samma säsongsvariation som villorna och även om det finns färre bostadsrätter till salu i år jämfört med samma tid på året förra året ligger utbudet ändå på en genomsnittlig nivå för februari under de senaste sex åren.

-- På nyproduktionsmarknaden har vi den senaste tiden sett en förskjutning mot att det är en större andel större lägenheter som säljs. I februari till exempel, var mer än 75 procent av de sålda bostäderna trerummare eller större. Det hänger med stor sannolikhet ihop med pandemin och de ändrade behov som den fört med sig, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv förmedlade cirka 2 300 bostäder och omsatte drygt 100 Mkr under 2020.

För mer information, kontakta; 

Tomas Widerlöv, VD 

[email protected]

0706 - 77 83 00