Kraftig minskning av utbudet pressar bopriserna uppåt
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Kraftig minskning av utbudet pressar bopriserna uppåt

Kraftig minskning av utbudet pressar bopriserna uppåt

Villapriserna steg till ny toppnivå

Den kraftiga minskningen av bostäder som var till salu under januari pressade upp villapriserna i Uppsala till en ny toppnivå samtidigt som även priserna på bostadsrätter ökade under årets första månad. Villapriserna ökade under januari med 1,9 procent och priserna på bostadsrätter med 1,5 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Den starka efterfrågan fortsätter att hålla i sig i början av året och den fortsatta prisutgången underbyggs nu även av att utbudet minskat kraftigt de senaste månaderna. Det gäller framför allt villorna där utbudet i januari bara var hälften så stort som för ett år sedan, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 2,5 procent samtidigt som villapriserna för åttonde månaden i rad noterar ännu en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 4,2 procent samtidigt som villapriserna ökat med 11,8 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 890 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

36 021 kronor, baserat på 158 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 539 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 40 247 kronor, baserat på 977 försäljningar.  

På villasidan är utbudet alarmerande lågt just nu, inte minst om även den stora efterfrågan tas med i beräkningen och för bostadsrätterna får vi gå tillbaka till januari 2017 för att hitta ett utbud som är lägre än det var i januari i år. Antalet villor som var till salu i januari uppgick endast till 50, vilket är knappt hälften av vad det var ett år tidigare. Antalet bostadsrätter som var till salu i januari var 639 vilket var 10 procent färre än samma månad i fjol. 

-- Utbudet av nyproducerade bostäder har successivt minskat sedan toppen 2017 och därför är det väldigt positivt att det i år kommer att säljstarta betydligt fler nya projekt än på senare år. Det gäller inte minst flera projekt som inkluderar villor och radhus och för den efterfrågan och de behov som finns för dessa bostadstyper, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv förmedlade cirka 2 300 bostäder och omsatte drygt 100 Mkr under 2020.

För mer information, kontakta; 

Tomas Widerlöv, VD 

[email protected]

0706 - 77 83 00