Bopriserna fortsätter uppåt i Uppsala
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Bopriserna fortsätter uppåt i Uppsala

Bopriserna fortsätter uppåt i Uppsala

Kraftig utbudsminskning i slutet av året

Priserna på Uppsalas bostadsmarknad fortsätter att stiga då villapriserna för sjunde månaden i rad steg till en ny högstanivå under november, efter en ökning med 0,5 procent. Under samma period ökade bostadsrättspriserna med 0,7 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Att bostadspriserna fortsätter att stiga beror dels på ”coronaeffekten”, d.v.s. att fler köpare vill ha en större bostad för att kunna arbeta hemifrån även i ett längre perspektiv, dels på att räntorna är så låga samt på det låga utbudet, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 3,1 procent samtidigt som villapriserna för sjunde månaden i rad noterar ännu en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 6,9 procent samtidigt som villapriserna ökat med 10,8 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 806 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

35 628 kronor, baserat på 243 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 531 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 39 112 kronor, baserat på 1 312 försäljningar. 

Både antalet villor och bostadsrätter som var till salu i Uppsala minskade under november. Antalet villor som var till salu under november uppgick till 104, vilket är det lägsta utbudet på många år vid den här tidpunkten på året och kan jämföras med samma månad 2019 då 142 villor var till salu. Antalet bostadsrätter till salu under november uppgick till 650, vilket var 12 % färre än under november förra året. 

-- Vi räknar med att utbudet av framför allt bostadsrätter kommer att öka ganska mycket i början av 2021. Både på andrahandsmarknaden och vad gäller nyproduktionen. Det var flera år sedan det var så många nya bostadsprojekt som säljstartats som det kommer att vara under nästa år, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00