Villapriserna i Uppsala på ny toppnivå
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Villapriserna i Uppsala på ny toppnivå

Villapriserna i Uppsala på ny toppnivå

Uppåt även för borättspriserna under september

Bostadsmarknaden i Uppsala fortsätter att visa styrkebesked då bopriserna fortsatte att stiga under september. Villapriserna steg då till en ny högstanivå efter en ökning med 0,7 procent samtidigt som bostadsrättspriserna steg med 0,9 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Den senaste tidens prisökningar i kombination med regelverken kring bolånetak och amorteringar gör det svårt för framför allt yngre att ta sig in på bostadsmarknaden och köpa sin första bostad. De som köper idag är i väldigt hög utsträckning de som redan äger en bostad som med tiden har ökat i värde och dessa vinster kan sedan användas till att göra nya bostadsaffärer, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 3,9 procent samtidigt som villapriserna för femte månaden i rad noterar ännu en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 5,4 procent samtidigt som villapriserna ökat med 8,8 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 63,8 procent och villapriserna med 58,6 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 582 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 34 366 kronor, baserat på 200 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 413 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 40 924 kronor, baserat på 1 277 försäljningar. 

Antalet bostadsrätter som var till salu i Uppsala minskade under september samtidigt som antalet villor ökade under samma period. Antalet bostadsrätter som var till salu under september uppgick till 815 vilket kan jämföras med samma månad 2019 då 942 bostadsrätter var till salu. Antalet villor till salu under september uppgick till 143, vilket var än 30 % färre än under september förra året. 

-- Även efterfrågan för nyproducerade bostäder har ökat den senaste tiden. Just nu är det många färdigställda bostäder med flexibla inflyttningsdatum som lockar köparna. Vi är involverade i flera helt nya projekt som kommer att säljstartas under hösten och att döma av förhandsintresset finns det en bra efterfrågan och definitivt ett uppdämt behov, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00