Villapriserna i Uppsala på ny toppnivå
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Villapriserna i Uppsala på ny toppnivå

Villapriserna i Uppsala på ny toppnivå

Kraftigt uppåt även för priserna på bostadsrätter under juli

Bopriserna i Uppsala fortsätter att stiga. Under juli nådde villapriserna en ny högstanivå då de steg med 1,1 procent. Bostadsrättspriserna steg under samma period med hela 2,7 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Årets juli är något av en rekordmånad, både vad gäller antalet bostäder som sålts under perioden och vad gäller priserna som fortsatte upp för tredje månaden i rad. Trenden verkar hålla i sig under augusti också, med många och välbesökta visningar, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 4,9 procent samtidigt som villapriserna efter juli månads uppgång noterar för tredje månaden i rad en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 4,1 procent samtidigt som villapriserna ökat med 8,0 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 62,0 procent och villapriserna med 56,0 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 424 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 34 649 kronor, baserat på 225 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 290 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 39 692 kronor, baserat på 1 137 försäljningar. 

Antalet bostäder som var till salu i Uppsala minskade som vanligt under juli. Antalet bostadsrätter som var till salu var dock rekordhögt under både juni och juli. Antalet bostadsrätter som var till salu under juli uppgick till 785 vilket kan jämföras med samma månad förra året då 731 bostadsrätter var till salu. Antalet villor till salu under juli uppgick till 102, vilket var 19 färre än under föregående år. 

-- Även försäljningen av nyproduktion har ökat något den senaste tiden. Många nyproducerade bostäder har färdigställts under årets första halva och dessa säljs lättare än då det inte finns några färdiga bostäder i ett projekt att visa upp för intressenterna, samtidigt som priserna i vissa fall korrigerats för att möta den aktuella marknaden, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00