Bopriserna i Uppsala fortsätter att öka
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Bopriserna i Uppsala fortsätter att öka

Bopriserna i Uppsala fortsätter att öka

All-time high för villapriserna

Under juni fortsatte bopriserna i Uppsala att öka för både bostadsrätter och villor. Villapriserna steg under juni med 2,6 % och är nu uppe på sin högsta nivå någonsin. Även bostadsrättspriserna ökade under perioden, med 0,8 %, visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Att bopriserna, mitt under den pågående coronapandemin, ökat för andra månaden i rad är ett tydligt tecken på styrkan i Uppsalas bostadsmarknad. De senaste månaderna har det till och med gjorts fler affärer än motsvarande period de senaste åren och efterfrågan fortsätter att vara stark, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 7,4 procent samtidigt som villapriserna efter juni månads uppgång återigen når en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 3,2 procent samtidigt som villapriserna ökat med 6,8 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 57,7 procent och villapriserna med 54,3 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 295 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 34 152 kronor, baserat på 261 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 313 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 37 853 kronor, baserat på 1050 försäljningar. 

-- Inför sommaren räknade vi med och har nu fått bekräftat att aktiviteten är betydligt högre än normalt vid den här tiden på året. Det beror till stor del på att fler är hemma på semestern samtidigt som fler har omvärderat sin boendesituation, utifrån de senaste månadernas pandemi. Till exempel är det många som under den här tiden har jobbat på distans och upptäckt att det fungerat utmärkt, vilket kan skapa nya behov och preferenser, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00