Uppåt för bopriserna i Uppsala i maj
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Uppåt för bopriserna i Uppsala i maj

Uppåt för bopriserna i Uppsala i maj

Uppdämpt behov skapar en stark efterfrågan

Under maj steg bopriserna i Uppsala för både bostadsrätter och villor. Villapriserna steg under perioden med 1,9 % och bostadsrättspriserna med 1,7 % visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Det är lite förvånande att bopriserna ökade igen mitt i coronakrisen men samtidigt rusade börserna världen över under samma period vilket bidragit till att skapa en ökad optimism kring framtiden. Det är ett styrkebesked av marknaden att priserna stigit trots att utbudet successivt har ökat under våren och försommaren, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 8,1 procent samtidigt som villapriserna efter maj månads uppgång nu är uppe rekordnivå igen. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 1,6 procent samtidigt som villapriserna ökat med 3,3 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 56,6 procent och villapriserna med 50,4 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 095 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 33 483 kronor, baserat på 227 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 335 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 37 720 kronor, baserat på 987 försäljningar. 

Utbudet av både villor och lägenheter fortsatte att stiga under maj. Antalet bostadsrätter som var till salu under maj ökade från 786 till 889 samtidigt som antalet villor ökade från 165 till 202. Jämfört med maj förra året var det dock i år 3 procent färre bostadsrätter och 17 procent färre villor till salu i maj i år.

-- Förutom att räntorna fortfarande förväntas ligga kvar på dagens låga nivåer ett bra tag framöver är en annan viktig förklaring till Uppsalas starka bostadsmarknad att vi historiskt sett haft en väldigt stabil arbetsmarknad och att det också märks i dessa coronatider, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00