Sjunkande bopriser i Uppsala
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Sjunkande bopriser i Uppsala

Sjunkande bopriser i Uppsala

Ökat antal besökare på visningarna

Under april sjönk bopriserna i Uppsala för både bostadsrätter och villor. Villapriserna gick under perioden ner med 1,1 % och bostadsrättspriserna med 3,1 % visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Prisnedgången under april tillskriver vi helt och hållet coronaoron. De senaste veckorna har dock antalet visningsbesökare ökat samtidigt som våra undersökningar visar på en ökning av andelen visningsbesökare som efter visningarna säger sig vara intresserade av den aktuella bostaden, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 9,7 procent samtidigt som villapriserna gått under samma period gått ned med 1,8 procent. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 1,6 procent samtidigt som villapriserna ökat med 3,4 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 53,9 procent och villapriserna med 47,6 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 068 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 32 086 kronor, baserat på 202 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 377 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 37 707 kronor, baserat på 979 försäljningar. 

Utbudet av både villor och lägenheter fortsätter att ligga på en ganska hög nivå. Antalet bostadsrätter som var till salu under april ökade från 755 till 786 samtidigt som antalet villor ökade från 141 till 165. Jämfört med april förra året var det dock i år 4 procent färre bostadsrätter och 8 procent färre villor till salu i april i år.

-- De totala försäljningsvolymerna i Uppsala har den senaste månaden legat på en normal nivå och vissa veckor till och med över det. Det visar att det finns en stark efterfrågan även om försäljningstiderna nu är längre än för några månader sedan, vilket bidrar till att utbudet fortsätter att ligga på en relativt hög nivå, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00