Spretig årsavslutning på bomarknaden
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Spretig årsavslutning på bomarknaden

Spretig årsavslutning på bomarknaden

Alltmer positiv marknad under 2019

Bopriserna i Uppsala under december spretade lite då bostadsrättspriserna sjönk med 1,2 procent samtidigt som villapriserna steg med 0,2 procent, visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Avslutningen på 2019 ligger i linje med de senaste åren, både vad gäller utbudsförändring och prisutveckling. Utbudet sjönk rejält under årets sista månad samtidigt som de bostäder som såldes då många gånger varit till salu ett tag och säljarna till dessa därför accepterar ett lite lägre pris, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 10,4 procent och villapriserna med 2,5 procent. Den senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 1,6 procent samtidigt som villapriserna ökat med 4,2 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 52,6 procent och villapriserna med 45,6 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 322 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 33 191 kronor, baserat på 178 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 318 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 37 532 kronor, baserat på 949 försäljningar. 

Under december minskade bostadsutbudet rejält. Antalet bostadsrätter som var till salu minskade med 26 procent jämfört med föregående månad och uppgick till 552 stycken. Utbudet av villor minskade under samma period med 37 procent, vilket innebär att 90 villor var till salu under månaden. Det totala utbudet låg dock trots minskningen på en högre nivå än genomsnittet för november de senaste fem åren.

-- Bostadsmarknaden har under 2019 karaktäriserats av ett successivt minskat utbud, både vad gäller nyproduktionen och på andrahandsmarknaden, en stabilisering av priserna, fler visningsbesökare och en större andel bostäder som sålts efter budgivning. Vår bedömning är att vi under 2020 kommer att få uppleva en fortsättning på denna för marknaden positiva utveckling, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2018.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00