Nya toppnivåer på Uppsalas bostadsmarknad
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Nya toppnivåer på Uppsalas bostadsmarknad

Nya toppnivåer på Uppsalas bostadsmarknad

Villapriserna har ökat nio procent senaste kvartalet

Bostadspriserna i Uppsala fortsatte att stiga under maj då villapriserna steg för tolfte månaden i rad efter en ökning med 3 procent samtidigt som priserna på bostadsrätter steg med 0,3 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv.

-- Även om villautbudet ökat i absoluta tal de senaste månaderna ligger det fortfarande på en ganska låg nivå historiskt sett och eftersom efterfrågan på just villor, radhus och liknande varit så stor den senaste tiden är det inte oväntat att priserna fortsätter att stiga. Det har ju heller inte skett några förändringar av andra faktorer som skulle kunna påverka prisutvecklingen i motsatt riktning, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Enligt Valueguards boprisindex för Uppsala steg priserna på både bostadsrätter och villor under maj till nya toppnivåer och de senaste tolv månaderna har borättspriserna i Uppsala ökat med 9,5 procent samtidigt som villapriserna ökat med hela 20,4 procent. Sedan januari 2011 har priserna på bostadsrätter i Uppsala ökat med i genomsnitt 71,4 procent och under samma tid har villapriserna ökat med 81,1 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 5 538 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

40 388 kronor, baserat på 253 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 661 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 41 809 kronor, baserat på 1 403 försäljningar.

Utbudet av både villor. bostadsrätter och fritidshus ökade under maj. Trots ökningen av antalet villor som var till salu var utbudet nästan 30 procent lägre än genomsnittet de senaste sex åren. Utbudet av bostadsrätter uppgick under maj till 803 vilket är att betrakta som normalt för den här tiden på året. För fritidshusen är det högsäsong nu vilket också märks på den kraftiga ökningen av utbudet under maj och framåt. Antalet fritidshus som var till salu i Uppsala kommun uppgick till 35 stycken vilket motsvarar en normalnivå sett över de senaste sex åren.

-- På nyproduktionsmarknaden tillkommer det nu nya projekt löpande igen vilket innebär att utbudet sakta men säkert kommer att öka den närmaste tiden. Om prissättningen av de nya projekten ligger i nivå med den aktuella marknadens betalningsvilja bedömer vi att möjligheterna till en bra försäljningstakt som goda , säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde¬förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 80 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv förmedlade cirka 2 300 bostäder och omsatte drygt 100 Mkr under 2020.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00