Rekordhöga budpremier på villor i april
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Rekordhöga budpremier på villor i april

Rekordhöga budpremier på villor i april

Villapriserna i Uppsala har stigit med nästan 20 procent det senaste året

Under april ökade priserna på både bostadsrätter och villor till nya toppnivåer. Villapriserna steg för elfte månaden i rad och ökade med 1,2 procent samtidigt som priserna på bostadsrätter steg med 0,4 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv.

-- Prisuppgången på villorna i Uppsala det senaste året har verkligen varit remarkabel. Det låga utbudet är givetvis en förklaring samtidigt som vi kan notera en förändring av boendepreferenser i pandemins spår. Vi har den senaste tiden haft en i det närmaste 100-procentig ökning av antal visningsbesökare och budgivare i genomsnitt jämfört med för ett år sedan, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Den senaste månaden har 94 procent av Widerlövs villaförsäljningar sålts efter budgivning och den genomsnittliga budpremien på dessa villor har varit 17 procent. Även vad gäller bostadsrätterna har de allra flesta sålts efter budgivning även om budpremien för dessa varit lägre, 7 procent.

Enligt Valueguards boprisindex för Uppsala steg priserna på både bostadsrätter och villor under april till nya toppnivåer och de senaste tolv månaderna har borättspriserna i Uppsala ökat med 11,2 procent samtidigt som villapriserna ökat med 19,1 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 5 418 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på

40 351 kronor, baserat på 210 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 654 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 41 519 kronor, baserat på 1 215 försäljningar.

Utbudet av både villor och bostadsrätter ökade under april. Antalet villor ökade under månaden med nästan 30 procent men ligger trots det på en klart lägre nivå än föregående år och jämfört med medelantalet de senaste sju åren för den här tiden på året. Antalet bostadsrätter som var till salu under april ökade under månaden med elva procent jämfört med mars och utbudet av bostadsrätter ligger på för årstiden normala nivåer. En stor del av förklaringen till att de största prisökningarna det senaste året är hänförliga till villamarknaden hänger ihop med det låga utbudet som varit av just dessa bostäder under den här perioden.

-- Även på nyproduktionsmarknaden har temperaturen höjts avsevärt det senaste året och för de nya projekt som säljstartats och där priserna legat på aktuella marknadspriser har försäljningen gått väldigt bra, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde¬förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 80 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv förmedlade cirka 2 300 bostäder och omsatte drygt 100 Mkr under 2020.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00