Bopriserna i Uppsala fortsätter att stiga
Widerlov logo

widerlöv Uppsala

Vi är en del av Widerlöv, Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Klicka här för att läsa mer om våra branschtjänster och de städer där Widerlöv är verksamt.

Bopriserna i Uppsala fortsätter att stiga

Bopriserna i Uppsala fortsätter att stiga

Bostadsmarknaden i Uppsala visar återigen styrkebesked då bopriserna i augusti fortsätte att stiga. Villapriserna steg då till en ny högstanivå efter en ökning med 1,0 procent samtidigt som bostadsrättspriserna steg med 0,2 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Den positiva trenden på bostadsmarknaden fortsätter med en stark efterfrågan och priser som fortsätter att stiga. De underbyggande faktorerna, ett fortsatt lågt villautbud, låga och stabila räntor samt en lägre arbetslöshet än vad som förväntades för bara några månader sedan gör att vi bedömer att utvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning den närmaste tiden, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv.

Sedan toppnoteringarna i början av sommaren 2017 har bostadsrättspriserna gått ned med 4,8 procent samtidigt som villapriserna för fjärde månaden i rad noterar ännu en ny toppnivå. De senaste tolv månaderna har dock borättspriserna ökat med 4,9 procent samtidigt som villapriserna ökat med 9,2 procent. Sedan januari 2011 har bostadsrättspriserna ökat med 62,3 procent och villapriserna med 57,5 procent.

Snittpriset för en villa i Uppsala kommun är enligt Mäklarstatistik nu 4 497 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 34 762 kronor, baserat på 230 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 309 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 40 827 kronor, baserat på 1 214 försäljningar.

Antalet bostäder som var till salu i Uppsala ökade under augusti men var fortfarande klart lägre än motsvarande månad förra året. Antalet bostadsrätter som var till salu under augusti uppgick till 862 vilket kan jämföras med samma månad 2019 då 972 bostadsrätter var till salu. Antalet villor till salu under augusti uppgick till 129, vilket var hela 30 % färre än under augusti i fjol. 

 -- Utbudet av nyproduktionsbostäder toppade i slutet av 2017 och efter det är det väldigt få nya projekt som har startats. Under den här perioden har utbudet minskat avsevärt i takt med att bostäderna i projekten sålts av i allt snabbare takt. Det är många nya projekt som står i startgroparna för att säljstartas de närmaste sex till tolv månaderna och det kommer att bli intressant att se hur dessa kommer att anpassas och prissättas utifrån de då rådande marknadsförhållandena, säger Tomas Widerlöv. 

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX 

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde¬förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se  

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 75 anställda och finns representerat i Stockholm, Uppsala och Västerås. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 500 bostäder under 2019.  

För mer information, kontakta; 

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706 - 77 83 00