Priserna på bostadsrätter fortsatte upp under mars
Widerlov logo

widerlöv

Vi är Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Genom passion, engagemang och hårt arbete vill vi erbjuda marknadens bästa tjänster till bostadssäljare, bostadsköpare och nyproduktionsföretag.

Priserna på bostadsrätter fortsatte upp under mars

Priserna på bostadsrätter fortsatte upp under mars

Minskat utbud av både villor och bostadsrätter

Priserna på bostadsrätter i Uppsala fortsatte upp under mars och ökade därmed för tredje månaden i rad samtidigt som villapriserna gick ned marginellt. Borättspriserna steg under månaden med 1,1 procent samtidigt som villapriserna sjönk med 0,3 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Priserna på bostadsrätter i Uppsala idag ligger på samma nivåer som för tre år sedan och villapriserna som under hösten 2016. Under mars fortsatte marknaden att stabiliseras och alltfler bostäder såldes efter budgivning, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Uppsala ökat med 44,5 procent och bostadsrättpriserna med 56,6 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter gått ned med 7,3 procent och villapriserna med 1,8 procent. 

Utbudet av både villor och bostadsrätter på andrahandsmarknaden i Uppsala fortsatte att minska under mars jämfört med föregående månad. Villautbudet uppgick i mars till 136 villor till salu vilket var en minskning med 10 procent jämfört med februari samtidigt som det var 8 procent fler villor till salu under mars jämfört med samma månad 2017. Utbudet av bostadsrätter uppgick till 782 under mars vilket innebär en minskning med cirka 11 procent jämfört med februari då 880 bostadsrätter var till salu. Motsvarande siffra för februari 2017 var 612.

Snittpriset för en villa i Uppsala enligt Mäklarstatistik är nu 4 092 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 31 707 kronor, baserat på 188 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 430 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 36 419 kronor, baserat på 1 017 försäljningar. 

-- På nyproduktionsmarknaden är läget i stort sett detsamma som under de senaste månaderna. Det är få nya projekt som lanserats den senaste tiden samtidigt som många byggherrar har gjort omtag och relanserat sina befintliga projekt. Generellt går de projekt med kortare tid kvar till inflyttning bäst försäljningsmässigt, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 800 bostäder under 2017.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00