Bopriserna ökade i Uppsala under februari
Widerlov logo

widerlöv

Vi är Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Genom passion, engagemang och hårt arbete vill vi erbjuda marknadens bästa tjänster till bostadssäljare, bostadsköpare och nyproduktionsföretag.

Bopriserna ökade i Uppsala under februari

Bopriserna ökade i Uppsala under februari

Minskat utbud av både villor och lägenheter 

Priserna på både bostadsrätter och villor i Uppsala ökade under februari. Borättspriserna steg då med 0,6 procent samtidigt som villapriserna steg med 1,2 procent visar Valueguards boprisindex för Uppsala som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

-- Under februari upplevde vi en fortsatt stabilisering av marknaden och ett större antal avslutade affärer än både under januari och jämfört med februari förra året. Utbudet minskade ganska kraftigt i takt med att många bostäder såldes och det inte fylldes på med nya i samma takt. Efter första mars, då det nya amorteringskravet infördes, har vi inte märkt någon större skillnad vad gäller antalet spekulanter och deras intresse, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Uppsala ökat med 45 procent och bostadsrättpriserna med 54,9 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter gått ned med 7,3 procent och villapriserna med 1,3 procent. 

Utbudet av både villor och bostadsrätter på andrahandsmarknaden i Uppsala sjönk under februari ganska kraftigt jämfört med föregående månad. Villautbudet mer än halverades och i februari var det 150 villor till salu, att jämföra med 343 i januari. Motsvarande siffra för februari 2017 var 98. Utbudet av bostadsrätter uppgick till 880 under februari vilket innebär en minskning med cirka 12 procent jämfört med januari då hela 1002 bostadsrätter var till salu. Motsvarande siffra för februari 2017 var 522.

Snittpriset för en villa i Uppsala enligt Mäklarstatistik är nu 4 310 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 33 287 kronor, baserat på 148 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 372 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 36 648 kronor, baserat på 840 försäljningar. 

-- Nyproduktionsmarknaden är fortfarande, och kommer antagligen en tid framöver fortsätta att vara, ganska avvaktande med några få undantag. Mycket handlar om kundens osäkerhet kring värdet på den egna, befintliga, bostaden, när det som vid köp av en nyproduktionsbostad ofta handlar om två bostadsaffärer vid olika tidpunkter och på olika marknader. Det är därför oftast en fördel för de projekt som har kortare tid kvar till inflyttning. När priserna på andrahandsmarknaden går ner minskar dessutom många kunders köpkraft och betalningsförmåga, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 800 bostäder under 2017.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00