Fortsatt nedåt för bopriserna i Uppsala
Widerlov logo

widerlöv

Vi är Sveriges näst största privatägda mäklarfirma. Genom passion, engagemang och hårt arbete vill vi erbjuda marknadens bästa tjänster till bostadssäljare, bostadsköpare och nyproduktionsföretag.

Fortsatt nedåt för bopriserna i Uppsala

Fortsatt nedåt för bopriserna i Uppsala

Kraftig ökning av utbudet under hösten

Bopriserna i Uppsala fortsatte ned under november. Villapriserna gick ned med 1,2 procent medan priserna på bostadsrätter sjönk med hela 3,8 procent. Det är fjärde månaden i rad som borättspriserna gått ner och sammanlagt har de gått ner 9,1 procent sedan toppnivåerna i somras.

Utbudet av bostadsrätter på andrahandsmarknaden i Uppsala uppgick under november i år till 810 stycken, att jämföra med samma månad för ett år sedan då det var 510 bostadsrätter till salu. Det motsvarar en ökning på nästan 60 procent. Antalet villor till salu under november uppgick till 140. Motsvarande siffror för 2016 var 121 villor.

--Den stora utbudsökningen av framför allt bostadsrätter har satt press på priserna. Sedan har vi osäkerheten kring det nya och mycket omdiskuterade amorteringskravet som påverkat marknaden under en längre tid vilket också skapat ett nedåtgående tryck på priserna. Även om många anser att tajmingen att införa ytterligare ett amorteringskrav är dålig har Finansinspektionens och regeringens beslut nu undanröjt osäkerheten kring detta, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Uppsala ökat med 44,8 procent och bostadsrättpriserna med 55,0 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter gått ned med 4,0 procent och villapriserna med 1,0 procent. 

Snittpriset för en villa i Uppsala enligt Mäklarstatistik är nu 4 179 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 32 447 kronor, baserat på 255 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 2 356 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 38 840 kronor, baserat på 1 205 försäljningar. 

-- De som riskerar att förlora på prisnedgången är de som köpt en ny bostad och ännu inte sålt sin nuvarande och de som köpt sin nuvarande bostad under det senaste 18-24 månaderna och som ska sälja och inte kommer att köpa en ny. För de allra flesta på marknaden gör en prisnedgång ingen större skillnad eftersom de kommer att köpa och sälja ungefär samtidigt. En lägre prisnivå kan också göra det enklare för förstagångsköparna, som ofta är yngre personer, att komma in på bostadsmarknaden, säger Tomas Widerlöv.

Uppsalaföretaget Valueguard har tillsammans med KTH tagit fram ett index som mäter hur priserna på bostäder utvecklas. Indexet bygger på samma teknologi som HOX boprisindex som distribueras via Nasdaq OMX.

Om HOX

HOX (Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index) är utvecklat av Uppsalaföretaget Valueguard i samarbete med KTH och distribueras via Nasdaq OMX. Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. Indexet går t.ex. inte upp bara för att det råkar säljas många bostäder i attraktiva lägen en viss månad, eller för att det säljs många små lägenheter som ofta har högre kvadratmeterpriser. Läs mer på www.valueguard.se

Fakta – Widerlöv & Co

Widerlöv & Co startades i Uppsala 1995, har idag ca 60 anställda och finns  representerat i Västerås och Uppsala. 2004 belönades Widerlöv & Co med Dagens Industris Gasellpris. Widerlöv & Co förmedlade cirka 1 700 bostäder under 2016.

För mer information, kontakta;

Tomas Widerlöv, VD

[email protected]

0706-77 83 00